Nu este clar nici dacă ședința de Guvern de mâine va fi condusă de premierul Sorin Grindeanu, care pleacă la Washington, la ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump, sau de Sevil Shaiddeh, care va exercită începând de miercuri atribuțiile premierului. 

O serie de pedepse ar urma să fie grațiate, potrivit surselor citate de Hotnews. Pe lângă grațiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislația în ce privește abuzul în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului. 

Dezincriminarea unor fapte echivalează cu o amnistie mascată, pentru că măsura oprește o numeroase anchete și procese în curs având că obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasică nu va fi însă promovată prin ordonanța de urgență care va fi dată mâine.  

Întrebat, marţi dimineaţă, la intrarea la CSM, despre o posibilă lege a graţierii, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus că au existat discuţii pe această temă cu reprezentanţii penitenciarelor şi ai asociaţiilor profesionale. Totuși,el a adăugat că, din punctul său de vedere, aministia nu trebuie avută în vedere, ci doar graţierea, dar cu "eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei".

"Nu trebuie să negăm faptul că în acest moment gradul de încărcare la nivelul penitenciarelolr este foarte mare, în jur de 150 la sută. Aceşti oameni, dacă au greşit, să îşi ispăşească pedeapsa, dar încercăm să creăm nişte condiţii umane. În acelaşi timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenţii internaţionale, avem din partea CEDO, chiar sub sancţiunea plăţii multor milioane de euro, din cauza condiţiilor care există în peniteciare. În acelaşi timp, dacă pornim astăzi construcţia unui penitenciar pentru 500-600 de locuri, timpul minim de execuţie este de cinci ani, deci până în 2021 gradul de încărcare nu poate fi diminuat", a spus ministrul Justiţiei. Mai multe detalii AICI