Evenimentul Zilei > Politica > Bomba din Sănătate, dezamorsată miercuri de Guvern
Bomba din Sănătate, dezamorsată miercuri de Guvern

Bomba din Sănătate, dezamorsată miercuri de Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat „Evenimentului zilei” că Executivul va adopta un proiect de hotărâre menit să elimine blocajele referitoare la cardul de sănătate

Premierul Victor Ponta a declarat pentru „Evenimentul zilei”, întrebat cum va rezolva Executivul situaţia iscată în jurul cardurilor de sănătate că, miercuri, va fi promovat un proiect de hotărâre de guvern pe această temă.

Mii de oameni au stat la cozi pentru a-și lua cardurile de sănătate de la CNAS, obligatorii de la 1 mai. Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a criticat, pe Facebook, situația creată. „Guvernul a gestionat extrem de prost implementarea cardului de sănătate pentru români și voi avea o discuție cu premierul în acest sens. Este revoltător ca mii de oameni să stea la cozi interminabile pentru a beneficia de serviciile medicale care li se cuvin”, a punctat şeful statului. În replică, premierul Victor Ponta a catalogat drept o minciună faptul că mii de carduri de sănătate au rămas blocate în bancomate, motiv pentru care românii ar fi stat la coadă.

EVZ a dezvăluit că sistemul medical este blocat din pricina unei hotărâri de guvern. Încercarea ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și a lui Vasile Ciurchea, președintele CNAS de a drege busuiocul printr-un ordin comun, s-a dovedit inutilă, susțin surse din sistem.

Ordin inutil

Ordinul comun 557, semnat de Bănicioiu și Ciurchea și publicat în Monitorul Oficial, se referă la acordarea de medicamente, servicii și dispozitive medicale prin utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate. El nu poate fi pus în practică deoarece se bate cap în cap cu o Hotărâre de Guvern.

În plus, ordinul este un act normativ inferior hotărârii de guvern 205/25 martie 2015. În această situație, Bănicioiu și Ciurchea dau din colț în colț. După ce l-au asigurat pe Victor Ponta că problema „se rezolvă”, au fost siliți să recunoască faptul că bomba din sistemul de sănătate poate fi dezamorsată doar printr- o hotărâre de guvern.

O nouă amnistie fiscală

Guvernul pregătește un proiect de lege referitor la amnistia fiscală pentru persoanele cu profesii liberale și cele amendate de ANAF în mod abuziv, au declarat pentru EVZ surse oficiale. „Persoanele care practică astfel de profesii nu vor plăti retroactiv impozite pentru sumele încasate în ultimii cinci ani”, a declarat, pe 5 mai, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Recent, reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului Român (CNPR) au arătat că persoanele cu profesii liberale vor fi recalificate ca având activități dependente și ar putea fi obligate de ANAF la plata unor sume mai mari decât cele câștigate în ultimii cinci ani.