Evenimentul Zilei > Justitie > UPDATE. Bomba zilei, în dosarul lui Udrea! Ce a decis instanța
UPDATE. Bomba zilei, în dosarul lui Udrea! Ce a decis instanța

UPDATE. Bomba zilei, în dosarul lui Udrea! Ce a decis instanța

Instanța Supremă a decis să admită o cerere formulată de Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”, existând șanse că procesul în care această a fost condamnată să fie reluat de la zero.

UPDATE: 

„Admite în principiu cererea de recurs în casație formulată de inculpata Elena udrea Gabriela împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017. Trimite cauza în vederea judecării recursului în casație, la Competul de 5 Judecători”, se arată în minuta instanței.

Știre inițială:

Decizie răsunătoare în dosarul „Gala Bute”, în care este judecată Elena Udrea!

Instanţa supremă a admis o cerere formulată de Elena Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul de procedură penală, în cadrul unei căi extraordinare de atac. Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, cere practic rejudecarea de la zero a dosarului „Gala Bute”, în care a fost condamnată la 6 ani închisoare, relatează  Agerpres.

„Admite, în parte, cererea formulată de recurentă inculpată Udrea Elena Gabriela şi sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală şi art. 102 pct. 267 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale. Definitivă”, se precizează în decizia Înaltei Curți.

Art. 438 alin. (1) din Codul de procedură penală prevede: „Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri: 1. în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecată a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competențe (…); 7. inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală; 8. în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal; (…) 11. nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată; 12. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege”. Elena Udrea a făcut la Instanţa supremă un recurs în casaţie, o cale extraordinară de atac, prin care încearcă să obţină rejudecarea de la zero a dosarului „Gala Bute”.

Ea a depus şi o contestaţie în anulare, dar procesul a fost suspendat,  judecătorii sesizând  Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu trei întrebări. Acestea se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu ţine cont de o decizie a Curţii Constituţionale  când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.Elena Udrea a fost condamnată, în iunie 2018 ,la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fostul ministru plecând în Costa Rica înainte că sentința să fie dată.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.