Evenimentul Zilei > International > Bolsonaro nu se lasă: „Macron să retracteze!”
Bolsonaro nu se lasă: „Macron să retracteze!”

Bolsonaro nu se lasă: „Macron să retracteze!”

În ciuda unor informații contradictorii, care lăsau să se înțeleagă că Brazilia ar fi acceptat „ajutorul” G7, președintele țării a rămas tare.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a pus din nou miercuri, drept condiție pentru deschiderea unui dialog legat de ajutoarele G7 ca Emmanuel Macron „să retracteze” acuzațiile de minciună la adresa sa precum și afirmațiile prin care „a relativizat” suveranitatea Braziliei asupra zonei Amazonului.

Macron „m-a făcut mincinos și în două rânduri a spus că suveranitatea (braziliană) asupra Amazoniei ar trebui relativizată”, a spus Bolsonaro ziariștilor, citat de AFP. „Vom putea reîncepe să ne vorbim atunci când va retracta ce a spus la adresa mea.”

Incendiile din pădurile Amazonului au provocat o criză politică fără precedent între Brasilia și Paris. Macron l-a acuzat pe Bolsonaro că „a mințit” în privința angajamentelor sale în domeniul mediului înconjurător și a arătat, spre furia Braziliei, că problema suveranității acestei țări asupra Amazoniei este deschisă. Pentru aceste afirmații, Macron a fost atacat dur de Bolsonaro și alți politicieni din Brazilia.

În replică, Macron a vânturat ipoteza conferirii unui statut special zonei amazoniene, în cazul în care conducătorii din regiune continuă să ia decizii dăunătoare pentru mediul înconjurător.

„Este important să spunem încă o dată că Amazonia braziliană se află sub suveranitatea Braziliei”, a spus Bolsonaro, a cărui țară cuprinde 60% din cea mai mare pădure tropicală din lume. El a acuzat „Germania și mai ales Franța pentru că sunt pe cale să ne cumpere suveranitatea. Brazilia nu este de vânzare pentru 20 de milioane de dolari.”

Această sumă reprezintă „ajutorul” pe care summit-ul G7, organizat în Franța, l-a aprobat pentru Brazilia.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: