Boala X. Un virus de 20 ori mai periculos decât COVID ar putea amenința omenirea

Boala X. Un virus de 20 ori mai periculos decât COVID ar putea amenința omenirea Sursa foto: Arhiva EVZ

Liderii mondiali s-au reunit să discute despre boala X, un virus de 20 de ori mai mortal decât COVID-19 din 2020.

Liderii mondiali s-au reunit la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, miercuri, pentru a discuta despre Boala X, un virus ipotetic de 20 de ori mai mortal decât COVID-19.

Cât de periculoasă ar putea fi Boala X?

Deși un astfel de virus nu este cunoscut că ar exista în prezent, cercetătorii, oamenii de știință și experții speră să găsească un plan de acțiune pentru a combate un astfel de virus și pentru a pregăti sistemul de sănătate la nivel global la următoarea pandemie.

„Există tulpini de virusuri care au rate de mortalitate foarte ridicate, care ar putea dezvolta capacitatea de a se transmite eficient de la om la om”, a spus dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2022, Organizația Mondială a Sănătății a adunat 300 de oameni de știință pentru a analiza 25 de familii de virusuri și bacterii și a crea o listă de agenți patogeni pe care îi consideră că au potențialul de a provoca haos și că ar trebui studiați mai mult pentru a dezvolta noi vaccinuri.

Are OMS planuri pentru Boala X?

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri la Davos, că COVID-19 ar fi putut fi primul nostru „Boala X” și că oamenii de știință și experții învață activ din această experiență.

De unde ar putea proveni un agent patogen ca Boala X? Un agent patogen mortal ca Boala X, care ar fi probabil un virus respirator, potrivit lui Adalja, ar putea circula deja în specii animale și nu este capabil să se transmită la oameni încă.

„Aceasta ar putea fi liliecii ca COVID-19, ar putea fi în păsări ca gripa aviară, sau ar putea fi un alt tip de specie animală, porcine de exemplu”, a spus el.

Cum se pregătesc experții pentru Boala X?

Dacă suntem nepregătiți, este posibil ca o boală de această amploare să provoace și mai multe victime decât am experimentat cu COVID-19, care a ucis peste 7 milioane de oameni, potrivit OMS.

De aceea, experții din întreaga lume au lucrat la un plan robust și eficient de protecție și vaccinare pentru a se pregăti pentru cel mai rău scenariu.

Ghebreyesus a spus că un sistem de avertizare timpurie și un plan pentru infrastructura de sănătate, care a fost supraîncărcată în timpul pandemiei COVID-19, ducând la multe decese, ar putea ajuta într-un scenariu viitor.