Experții Covid: „Boala X” poate declanșa o pandemie mai mortală

Experții Covid: „Boala X” poate declanșa o pandemie mai mortalăBoli genetice. Sursa foto: Dreamstime.com

„Boala X”, un agent patogen nedezvăluit cu potențial de a declanșa o pandemie mai mortală, se află pe lista „bolilor prioritare” a Organizației Mondiale a Sănătății, a relatat NY Post.

Experții avertizează că „Boala X” ar putea provoca o pandemie mai mortală și avertizează populația să se pregătească pentru ea. Acest termen enigmatic desemnează o boală care nu a fost încă identificată de comunitatea medicală drept cauză a infecțiilor umane. Fiind un agent patogen nou - fie că este vorba de un virus, o bacterie, o ciupercă sau o altă entitate -, apariția sa reprezintă o provocare considerabilă, în absența unor vaccinuri sau tratamente ușor disponibile.

„Aceasta nu este o chestiune de science-fiction”, a declarat pentru Telegraph Dr. Richard Hatchett, de la Coaliția pentru inovații în pregătirea pentru epidemii. Acesta este un scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Aceasta este boala X”.

În 2018, OMS a introdus în lexiconul său termenul de Boala X. La aproximativ un an de la crearea sa, comunitatea globală a fost martoră la apariția unui virus nou, COVID-19, care s-a transformat rapid într-o pandemie catastrofală. Acest eveniment a servit ca o constatare dură a faptului că Boala X s-a materializat într-adevăr.

„Nu este o exagerare să spunem că există potențialul unui eveniment „Boala X” chiar după colț”, a declarat pentru National Post Dr. Pranab Chatterjee, cercetător la Departamentul de Sănătate Internațională de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore. „Recenta serie de cazuri de gripă aviară H5N1 din Cambodgia este doar unul dintre exemple”, a adăugat Chatterjee.

Originile zoonotice și amenințarea iminentă: Boala X ca viitoare pandemie

Potrivit unor specialiști în sănătate publică, se anticipează că viitoarea Boală X va fi de natură zoonotică, ceea ce presupune că își are originea în animalele sălbatice sau domestice înainte de a trece dincolo pentru a infecta populațiile umane. Evenimentele din trecut, precum Ebola, HIV/SIDA și COVID-19, exemplifică epidemiile zoonotice.

Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem că bolile pot proveni și din surse alternative, inclusiv amenințarea potențială a unei pandemii declanșate de bioterorism. „De asemenea, nu poate fi ignorată posibilitatea apariției unui agent patogen pandemic creat prin inginerie (în laborator)”, au declarat autorii unui articol publicat în 2021 în revista Infection Control & Hospital Epidemiology.

„Eliberarea unor astfel de agenți patogeni, fie prin accidente de laborator, fie ca un act de bioterorism, ar putea duce și ea la o boală X dezastruoasă și a fost remarcată ca un risc catastrofal la nivel mondial”, au adăugat autorii, potrivit insiderpaper.com.

 

Ne puteți urmări și pe Google News