Evenimentul Zilei > Social > Boala care face din ce în ce mai multe victime. 28 de români mor zilnic
Boala care face din ce în ce mai multe victime. 28 de români mor zilnic

Boala care face din ce în ce mai multe victime. 28 de români mor zilnic

Un om pierde lupta cu viața la fiecare 18 secunde din cauza cancerului pulmonar. Pacienții se prezintă prea târziu la medic. Din acest motiv, de multe ori nu se mai poate face nimic.

În țara noastră,  28 de oameni mor în fiecare zi din cauza acestei boli, spun medicii. Totul se întâmplă din cauza depistării bolii în faze mult prea avansate.

„Găsesc tot felul de explicaţii singuri: tuşesc pentru că…m-am lăsat de fumat şi acum tuşesc sau mă doare spatele pentru că am reumatism. Iarăşi, am sesizat un lucru, respectiv, reticenţa neînţeleasă de mine a medicilor de familie în a recomanda pacienţilor efectuarea unei radiografii toracice”, spune Mădălina Bertea, medic la compartimentul de penumologie IRO Iaşi, potrivit digi24.ro

„La registrul de cancer care funcţionează la nivelul Institutului Regional de Oncologie în primele nouă luni ale anului 2019 au fost depistate 2550 de cazuri noi. Din acestea 300, aproape 300 de cazuri sunt pacienţi cu cancer bronhopulmonar”, declară Mirela Grosu, manager al Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Doar anul trecut, în România, au fost depistate peste 11 mii de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care mai mult de opt mii în rândul bărbaţilor.

„Imunoterapia promite, promite chiar vindecarea unui număr mic de pacienţi, dar promite vindecarea”, a spus Lucian Miron, şeful Secţiei de Oncologie Medicală IRO Iaşi.

„Prin punerea în practică a terapiilor moleculare la nivel larg avem şansa de a creşte supravieţuierea pacienţilor undeva de la o speranţă de viaţă de până la un an în stadiul patru în anii trecuţi. În prezent, speranţa de viaţă este undeva la 2,5 ani ca medic”, a declarat la rândul lui Bogdan Gafton, medic primar oncolog IRO Iaşi.