Evenimentul Zilei > Economie > BNR: PIB-urile pe 2015 şi 2016 sunt „dopate” cu măsuri nesustenabile. Vom lua banii de spitale să ne plătim datoriile!
BNR: PIB-urile pe 2015 şi 2016 sunt „dopate” cu măsuri nesustenabile. Vom lua banii de spitale să ne plătim datoriile!

BNR: PIB-urile pe 2015 şi 2016 sunt „dopate” cu măsuri nesustenabile. Vom lua banii de spitale să ne plătim datoriile!

Valoarea produsului intern brut (PIB) pe 2015 şi 2016 este "dopată" cu măsuri fiscale şi monetare care se vor dovedi nesustenabile.

Acestea vor duce la creşterea costurilor cu datoria publică şi, implicit, la diminuarea bugetelor pentru sectoarele vulnerabile, susţine economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, potrivit Agerpres

"Eu tind să cred că PIB-ul potenţial (creşterea – n.r.), în acest moment, este 3% nu 5%, pentru că PIB-urile pe anul trecut şi pe anul acesta sunt dopate de măsuri fiscale care nu vor fi sustenabile. De ce acest dopaj trebuie la un moment dat să se oprească? România cheltuie 1,6% din PIB pe datoria publică (40% datorie publică în PIB ori 4% dobânda plătită). Dacă ajungem la o datorie dublă, prin stimulente, ajungem la costuri duble, iar banii vor fi luaţi de la sănătate, educaţie, infrastructură etc. În plus, costurile se pot dubla şi dacă se majorează dobânzile", a explicat, joi, Lazea în cadrul unei conferinţe de specialitate. 

Potrivit acestuia, o ţară care permite creşterea agresivă a datoriei publice ajunge inevitabil într-o situaţie fără ieşire. Astfel, Lazea susţine că o creştere economică sustenabilă nu poate fi asigurată prin politici monetare şi fiscale, ci doar prin reforme structurale.