Editura Evenimentul si Capital

După Liviu Dragnea, Vasile Blaga! Vom avea un nou proces la CEDO? Motivarea sentinței eurocandidatului PNL, neredactată de un an și jumătate

Autor: | | 1 Comentarii | 6533 Vizualizari

Motivarea sentinței de achitare a fostului lider PSD Vasile Blaga nu este gata, cu toate că a trecut un an și jumătate de la pronunțarea sentinței. Judecătoarea care s-a ocupat de procesul lui Blaga a mai fost sancționată disciplinar în trecut din cauza că a întârziat la redactarea motivărilor.

Sentința de achitare a lui Vasile Blaga a fost dată pe 30 octombrie 2017. De atunci a trecut mai bine de un an și jumătate și motivarea sentinței de achitare a actualului candidat la europarlamentare din partea PNL, Vasile Blaga, nu a fost redactată, informează g4media.ro.

Judecătorul care a decis achitarea și care e responsabil de redactarea motivării se numește Monica Claudia Cipariu. În 2015, Secția pentru judecători a CSM a dispus excluderea din magistratură a judecătoarei Cipariu pentru întârzierea redactării a 53 de hotărâri judecătorești. Unele dintre aceste hotărâri au avut o întârziere mai mare de 2 ani. În 2016, Înalta Curte i-a comutat sancțiunea din excludere din profesie în diminuarea salariului cu 20 % timp de 6 lunii.

Judecătoarea Cipariu a fost procuror DIICOT până în 2008.

Potrivit legii, magistraţii trebuie să-şi motiveze sentinţele în 30 de zile. Astfel, potrivit articolului 406 din Codul de procedură penală:

„Art. 406 Redactarea şi semnarea hotărârii

(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare. (2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier. (3) Dispozitivul hotărârii trebuie să fie conform cu minuta”.

De cele mai multe ori, magistrații nu respectă termenul de redactare a motivării de 30 de zile din cauza volumului mare de dosare. Au mai fost cazuri când unii judecători au întârziat redactarea motivării aproape un an.

Dosarul lui Blaga a fost instrumentat de celebrul fost procuror DNA Mircea Negulescu zis Portocală. Judecătoarea Cipariu a dispus achitarea lui Blaga pe litera 16 alineatul 1 Cod de procedură penală, ceea ce – în lumea juriștilor – înseamnă cea mai rușinoasă achitare pentru un un procuror.

Achitarea a fost dispusă, deși Negulescu a venit cu două denunțuri, al lui Gheorghe Ștefan (zis Pinalti) și al lui Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys. De altfel, Pinalti a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 3 ani de închisoare după ce a recunoscut că a intermediat șpaga primită de Blaga de la Berdilă. Vezi aici.

Potrivit rechizitoriului, Pinalti a recunoscut că a intermediat partea cea mai consistentă, de 500.000 de euro, din mita totală de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o Blaga ca să îl ajute pe Berdilă de la Romsys să câștige contracte IT cu Transelectrica și Transgaz.

Înţelegere secretă. Procurorii susţin că, în 2009, în cadrul PDL, a existat o înţelegere între lideri – secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan – în sensul obţinerii de bani pentru partid.

„Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică unor firme dispuse să ”cotizeze” pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ştefan şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”, precizează DNA în rechizitoriu.

Udrea, audiată în dosar. Procurorii susţin că Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga au convenit să îl numească la şefia Transelectrica pe Horia Hăhăianu, prin intermediul ministrului Economiei e la acea vreme, Ion Ariton. Atât Ariton, dar mai ales Gheorghe Ştefan sunt apropiaţi şi de Elena Udrea. De altfel, Udrea a fost şi ea audiată în dosar.

Hăhăianu de la Transeletrica ar fi fost de acord să finanţeze PDL. El ar fi fost dispus să contribuie – indirect – la finanţarea PDL cu bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică unor diverse societăţi indicate.

Curs VALUTAR, 21 mai! Surpriza COLOSALA la casele de schimb! Ce se intampla cu EURO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI