Bilanțul cutremurului din Myanmar. Sute de morți și mii de răniți
- Iulia Moise
- 29 martie 2025, 07:50

Cutremurul din Myanmar, cu magnitudinea de 7,7, care a avut loc vineri, a făcut cel puțin 694 de morți și 1.670 de răniți, potrivit anunțului făcut de junta militară.
Cifrele se referă exclusiv la regiunea Mandalay, situată în centrul țării și aproape de epicentrul seismului.
Junta a anunțat că 68 de persoane sunt date dispărute în această zonă.
Cutremurul din Myanmar: 14 replici înregistrate
De la cutremurul de 7,7 magnitudine de vineri, Myanmar a fost lovit de cel puțin 14 replici, conform unei hărți interactive de pe site-ul United States Geological Survey.
Majoritatea replicilor, care au avut loc în câteva ore după seismul principal, survenit puțin după prânz, au avut magnitudini între 3 și 5. Cea mai puternică replică a fost de 6,7 magnitudine și a avut loc la aproximativ 10 minute după cutremurul inițial.
Două dintre replici – una de 4,9 și alta de 6,7 – s-au produs la aproximativ 32 de kilometri de Mandalay, al doilea cel mai mare oraș din Myanmar, care a suferit daune semnificative. Alte replici s-au extins spre nord și sud de la epicentrul cutremurului principal, formând o linie aproximativă.
Ce a provocat cutremurul din Myanmar și Thailanda
Un cutremur cu magnitudinea de 7,7, care s-a produs la doar 10 km adâncime, a lovit centrul Myanmarului vineri la ora locală 12:50 (8:20, ora României), fiind urmat la 12 minute de o replică de 6,4 magnitudine, la aceeași adâncime, conform USGS. Seismul a fost resimțit puternic și în țările vecine, inclusiv în capitala Thailandei, Bangkok.
Adâncimea redusă a acestui cutremur puternic poate provoca daune considerabile, cu numeroase clădiri prăbușite sau deteriorate și drumuri avariate. Bilanțul victimelor este în creștere, cu decese raportate atât în Myanmar, cât și în Thailanda.
Bill McGuire, profesor emerit specializat în evenimente geofizice și climatice la University College London, afirmă că este foarte probabil ca, în general, calitatea construcțiilor să nu fie suficient de ridicată pentru a rezista unui cutremur de această magnitudine, iar numărul victimelor va crește semnificativ pe măsură ce se va evalua amploarea dezastrului.
Cutremurele apar atunci când plăci tectonice masive, care formează scoarța terestră, se ciocnesc. Potrivit USGS, cutremurul din Myanmar a fost cauzat de o „falia de alunecare” între plăcile tectonice India și Eurasia, ceea ce înseamnă că aceste plăci s-au frecat lateral una de cealaltă.

Seism Myanmar- 7,7 / sursa foto: CSEM
„Cutremurul a avut loc pe falia Sagaing, care delimitează placa tectonică indiană la vest și placa eurasiatică la est. Placa indiană se deplasează spre nord de-a lungul faliei în raport cu placa eurasiatică”, a explicat McGuire.
USGS menționează că regiunea a fost afectată anterior de mai multe cutremure de alunecare similare, șase cutremure cu magnitudinea 7 sau mai mare având loc în apropierea epicentrului actual, începând din 1900.
Magnitudinea de moment (Mw) a unui cutremur
Deși mulți oameni sunt familiarizați cu scara Richter pentru măsurarea dimensiunii unui cutremur, standardul actual este scara magnitudinii de moment utilizată de USGS. „Scara Richter este o metodă veche dezvoltată pentru California. Este adecvată doar pentru cutremure mai mici și nu este foarte eficientă în diferențierea dimensiunilor șocurilor mai mari”, a explicat McGuire.
Conform site-ului USGS, calculul magnitudinii momentului se bazează pe rezistența rocii în care a avut loc alunecarea, zona faliei afectate și distanța pe care s-a deplasat falia. „Astfel, un material stâncos mai rezistent, o suprafață mai mare sau o mișcare mai amplă în timpul unui cutremur vor contribui la o magnitudine mai mare”, precizează USGS.
Totuși, la fel ca scara Richter, scara magnitudinii momentului este logaritmică, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce magnitudinea crește cu o unitate, intensitatea zguduirii solului crește de 10 ori. (Fiind un logaritm, similar cu scara Richter, nu este corect să spunem că un cutremur are „grade”.)
„Acesta este un cutremur major după orice standard, iar impactul său este cu mult mai grav din cauza adâncimii reduse - doar aproximativ 10 km. Dacă ar fi fost la 100 km adâncime, impactul ar fi fost mult mai mic, astfel că atât adâncimea, cât și magnitudinea sunt esențiale”, a explicat McGuire. El a adăugat că măsurătorile pot varia în funcție de locațiile rețelelor seismice utilizate.
Potrivit Centrului pentru Rețelele Seismologice din China, cutremurul din Myanmar a avut magnitudinea de 7,9, iar tremururile au fost resimțite în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei.