Evenimentul Zilei > Justitie > BILANŢUL CURŢII SUPREME ÎN 2013. Record la numărul de dosare de mare corupţie soluţionate definitiv!
BILANŢUL CURŢII SUPREME ÎN 2013. Record la numărul de dosare de mare corupţie soluţionate definitiv!

BILANŢUL CURŢII SUPREME ÎN 2013. Record la numărul de dosare de mare corupţie soluţionate definitiv!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) condusă de Livia Stanciu a publciat bilanţul activităţii pe anul 2013. Unul dintre capitolele interesante este cel privindsoluţionarea cauzelor de corupţie la nivel înalt, atât la nivelul Secţiei penale, cât şi la nivelul Completelor de 5 judecători.

"Ca rezultat al măsurilor organizatorice luate la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în scopul accelerării proceselor privind cauzele de corupţie la nivel înalt, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013 Secţia penală a soluţionat, în primă instanţă, 10 cauze de corupţie la nivel înalt, iar Completele de 5 judecători au soluţionat, definitiv, 15 cauze de corupţie la nivel înalt," se aratăîn raport.

Evoluţia proceselor privind cauzele de corupţie la nivel înalt între 2011 şi 2013 indică următoarele:

2011 → Secţia penală a soluţionat în primă instanţă 15 cauze de corupţie la nivel înalt

2012 → Secţia penală a soluţionat în primă instanţă 20 de cauze de corupţie la nivel înalt

2013 → Secţia penală a soluţionat în primă instanţă 10 cauze de corupţie la nivel înalt

Total: 45 de cauze de corupţie la nivel înalt

2011 → Completul de 9 judecători a soluţionat definitiv 4 cauze de corupţie la nivel înalt şi Completele de 5 judecători au soluţionat definitiv 5 cauze de corupţie la nivel înalt

2012 → Completele de 5 judecători au soluţionat definitiv 12 cauze de corupţie la nivel înalt

2013 → Completele de 5 judecători au soluţionat definitiv 15 cauze de corupţie la nivel înalt

Total: 36 de cauze de corupţie la nivel înalt

"Aşa cum indică evoluţia proceselor privind cauzele de corupţie la nivel înalt, în 2013 numărul cauzelor de corupţie la nivel înalt soluţionate definitiv a crescut – numărul cauzelor de corupţie la nivel înalt soluţionate definitiv în 2013 fiind mai mare decât numărul cauzelor de corupţie la nivel înalt soluţionate definitiv în 2012," se arată în sursa citată.

De asemenea, ca o consecinţă a numărului mare de cauze de corupţie la nivel înalt soluţionate de Secţia penală în primă instanţă în 2012, în 2013 eforturile au fost concentrate asupra activităţii la nivelul Completelor de 5 judecători.

"Trebuie menţionat faptul că, pe baza propunerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, art. 48 alin. (1) din noul Cod de procedură penală a fost modificat, prevăzându-se că prima instanţă îşi menţine competenţa ratione personae, chiar dacă inculpatul şi-a pierdut calitatea, în cazul în care actul de sesizare a instanţei a fost citit (stadiul iniţial al procesului în primă instanţă)," conchid judecătorii.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.