Evenimentul Zilei > Actualitate > Big Brother Coronavirus: Urmărit pe telefon! Orange, Vodafone și Telekom au acceptat
Big Brother Coronavirus: Urmărit pe telefon! Orange, Vodafone și Telekom au acceptat

Big Brother Coronavirus: Urmărit pe telefon! Orange, Vodafone și Telekom au acceptat

Marii operatori de telecomunicații au acceptat să furnizeze date privind localizarea utilizatorilor către autoritățile europene, a anunțat grupului de lobby GSM Association (GSMA).

Astfel, Vodafone, Deutsche Telekom, Orange și alți 5 operatori din piață anunță că datele ar urma să fie utilizate pentru combaterea crizei generate de coronavirus.

Cu toate acestea au existat voci care și-au exprimat, în ultimele zile, îngrijorarea cu privire la utilizarea tehnologiei de către guverne pentru a monitoriza persoanele aflate în carantină, existând temeri privind supravegherea populației de către stat.

În România, premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, că Guvernul pregătește cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) o aplicație care să permită monitorizarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină.

Implementarea unui sistem european de monitorizare a utilizatorilor de smartphone-uri pentru limitarea pandemiei ar fi o premieră, notează profit.ro.

Conform The Guardian, guvernul britanic poartă discuții cu BT, proprietarul operatorului EE, pentru folosirea datelor colectate de telefoanele mobile în scopul verificării eficienței măsurilor de izolare.

Cu toate acestea, Comisia Europeană spune că utilizatorii vor fi sub protecția anonimatului, iar datele despre locul unde aceștia se află sau se deplasează vor fi agregate și folosite pentru măsuri de combatere a răspândirii noului coronavirus. Totodată, un oficial european a precizat că datele vor fi șterse după soluționarea crizei.