Evenimentul Zilei > International > BETA: Godfrey: Poate Djilas nu înțelege care este rolul unui diplomat
BETA: Godfrey: Poate Djilas nu înțelege care este rolul unui diplomat

BETA: Godfrey: Poate Djilas nu înțelege care este rolul unui diplomat

Ambasadorul SUA în Serbia, Anthony Godfrey, a declarat, duminică seară, în legătură cu criticile liderului Partidului Libertate și Justiție, Dragan Djilas, că unul dintre liderii Alianței pentru Serbia poate să nu înțeleagă rolul unui diplomat.

Vorbind despre scrisoarea deschisă adresată lui, în care îl critică pentru că a acceptat să apară la postul Pink TV, ambasadorul american a declarat în cadrul acestei emisiuni că a fost „invitat de prim-ministrul țării în care este acreditat” și că „a considerat că nu ar fi bine să nu vină”.

„Am văzut scrisoarea lui Djilas, apreciez pasiunea din poziţia sa, dar când mă critică că am venit la această emisiune, este posibil ca el să nu înțeleagă rolul unui diplomat. M-aș bucura să-l întâlnesc din nou și să-i aud remarcile. Faptul că acum Djilas este împotriva mea nu înseamnă că eu sunt de partea guvernului, eu sunt în continuare un diplomat străin și nu particip la viața politică a Serbiei”, a afirmat Godfrey în cadrul emisiunii „Hit Tvit”.

Reamintim că Djilas a declarat într-o scrisoare că acceptând să fie prezent ca invitat la Hit Tvit, Godfrey a arătat cu siguranță că în lupta pentru valorile democratice de bază din Serbia este „de partea puterii” și că nu mai există niciun motiv să se îndoiască de acest lucru.

Godfrey a mai spus în această seară că „nu este de acord” cu Djilas cu privire la modul în care ar trebui să fie exprimate opiniile, adăugând că el consideră că acest lucru ar trebui să fie făcut „la urne” și că „ar trebui ca toată lumea să participe la alegeri”.

„Nu am văzut niciodată un boicot care a dus la un rezultat pozitiv și la un rezultat care ar fi bun pentru cetăţeni. Dar există motive justificate pentru ca mulți lideri ai opoziției să se plângă. Şi SUA şi UE şi OSCE au subliniat aceste lipsuri şi încălcări ale legii în media”, a spus Godfrey.

Godfrey a mai spus că, în calitate de diplomat străin, „nu este în regulă să susţină vreun partid” și că nu face asta, dar că crede că ar trebui să se încurajeze dezbaterea liberă și deschisă și că ar trebui să existe un proces electoral în care cetățenii să poată alege între toți candidații.

Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabić, care a vorbit în cadrul aceleiași emisiuni, a declarat că pentru că va veni la TV Pink, Godfrey va avea de suferit pentru că ambasadorul SUA va „vedea cum au de suferit alte persoane din Serbia atunci când nu sunt de acord cu Dragan Djilas”.

Brnabić a spus că nu există „niciun motiv să boicoteze alegerile din Serbia, cu excepția lipsei de planuri și programe” și a adăugat că în prezent condițiile electorale sunt „mult mai bune decât cele din ​​2012” când, așa cum a menţionat, „nu existau mass-media de opoziție în Serbia, și astăzi există N1, Nova S, NIN, Vreme, Danas, Blic „.

Vorbind despre disputa dintre Serbia şi Kosovo, Godfrey a spus că „a venit timpul să privim înainte”, să fim conștienți de istoria Serbiei și să o respectăm, dar că „acum nu este momentul să vorbim despre anul 1389, ci despre anul 2020”.

„Vorbim acum despre zboruri, căi ferate, conectivitate rutieră. Să creăm un mediu pentru ca sectorul privat să poată merge mai departe”, a adăugat ambasadorul SUA la Belgrad.

Acesta a menţionat că trimisul special al preşedintelui SUA pentru negocierile Serbia-Kosovo, Richard Grenell, care săptămâna trecută a vizitat Belgradul și Pristina, „a fost clar că este necesar să se creeze un mediu” de care ambele părți să beneficieze și a reiterat că aceasta ar include eliminarea taxelor kosovare și suspendarea campaniei Serbiei de retragere a recunoașterii Kosovo.

În ceea ce privește adoptarea Legii privind libertatea religiei din Muntenegru, Godfrey a spus că Statele Unite susțin respectarea libertății religioase și că monitorizează cu „foarte mare atenţie” situația din Muntenegru.

Godfrey a declarat că SUA respectă „atitudinea și comportamentul” președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić și al premierului Brnabić, pentru că recunosc suveranitatea statului vecin și că Muntenegrul este o țară semnificativă din regiune. (www.beta.rs)