Evenimentul Zilei > International > BESTIILE JIHADISTE se aproprie de România. TERORIȘTII plănuiau un ATAC SÂNGEROS la Sarajevo chiar în timpul sărbătorilor de iarnă
BESTIILE JIHADISTE se aproprie de România. TERORIȘTII plănuiau un ATAC SÂNGEROS la Sarajevo chiar în timpul sărbătorilor de iarnă

BESTIILE JIHADISTE se aproprie de România. TERORIȘTII plănuiau un ATAC SÂNGEROS la Sarajevo chiar în timpul sărbătorilor de iarnă

O gruparea de islamiști pregătea să comită un atac sângeros la Sarajevo în urma căruia să ucidă nu mai putin de 100 de persoane. Dezvăluirea a fost făcută de un procuror bosniac însărcinat cu combaterea terorismului, iar atacurile urmau să se producă în perioada sărbătorilor de iarnă. Suspecții au fost arestați marți, în mai multe locuri din capitala Bosniei.

Unsprezece presupuși membri ai respectivei grupări islamiste, printre care și predicatori radicali, au fost arestați marți în mai multe locuri din Sarajevo în timpul unei operațiuni a poliției. Magistrații unui Tribunal din Sarajevo au decis ca 8 dintre suspecți să fie arestați pentru 30 de zile, informează Agerpres, citând RTRS.
Procurorul Dubravko Campara, citat de postul de televiziune, a declarat în timpul unei audieri în fața acestui tribunal că gruparea intenționa să comită "un act terorist în timpul sărbătorilor de sfârșit de an". "Amenințau că vor comite un atac cu explozibili în care circa o sută de persoane urmau să fie ucise", a spus Campara.
La rândul lor, avocații suspecților au declarat că acuzațiile parchetului sunt "o simplă farsă" și că cei pe care îi reprezintă "nu au făcut altceva decât să-și practice religia". Potrivit parchetului, suspecții se întâlneau într-un loc de rugăciune aflat la periferia orașului Sarajevo. Acesta era  instalat într-o casă pe care o închiriaseră. După arestarea acestora, parchetul a difuzat o fotografie de la locul de rugăciune, în care se putea vedea un panou pe care era imprimat drapelul grupării teroriste Statul Islamic. Poliția nu a găsit materiale explozibile în timpul intervenției.  
În ziua operațiunii, parchetul anunțase că "au fost confiscate probe materiale având legătură cu structuri ale grupării Statul Islamic". Operațiunea s-a desfășurat în mai multe cartiere din Sarajevo, îndeosebi la Rajlovac, unde doi militari bosniaci au fost uciși în noiembrie într-un atac cu armă automată comis de un islamist care ulterior s-a sinucis.