Evenimentul Zilei > Actualitate > Bernie Madoff din Franța. Escrocherie de 1 miliard $ cu cărți și manuscrise rare
Bernie Madoff din Franța. Escrocherie de 1 miliard $ cu cărți și manuscrise rare

Bernie Madoff din Franța. Escrocherie de 1 miliard $ cu cărți și manuscrise rare

În urmă cu șase ani, autoritățile franceze au închis Aristophil și l-au arestat pe Gerard Lhéritier pentru fraudă, acuzându-l că a orchestrat ceea ce reprezintă o schemă Ponzi. În timp ce cumpăra toate acele manuscrise rare și scrisori, le-a supraevaluat, și a împărțit valoarea rezultată în acțiuni pe care le-a vândut ca și cum ar fi acțiuni într-o corporație.

O scrisoare de la Frida Kahlo, semnată și sărutată de două ori cu ruj roșu, a adus puțin peste 8.800 de dolari. O pagină de calcule scrijelite de Isaac Newton s-a vândut cu aproximativ 21.000 USD. Un discurs scris de mână din 1953 de John F. Kennedy a luat 10.000 USD.

„Adjudecat!“ a spus un licitator cu părul grizonat, de mai multe ori, în timp ce scotea aproape fiecare dintre cele 200 de loturi de vânzare la Drouot, o casă de licitații, la Paris, la mijlocul lunii noiembrie.

Vânzarea a generat 4,2 milioane de dolari, ceea ce ar putea suna ca un triumf. De fapt, vânzarea a fost un fiasco sau, mai precis, o parte a unui fiasco continuu. Toate articolele proveneau de la o companie acum defunctă, Aristophil, care începând cu 2002 a construit una dintre cele mai mari colecții de cărți rare, autografe și manuscrise din istorie – aproximativ 136.000 de piese în total.

Spirala de achiziții l-a transformat pe fondatorul și președintele companiei, un bătrân, în vârstă de 71 de ani, Gérard Lhéritier, într-o celebritate. El a deschis Muzeul de Scrisori și Manuscrise într-un cartier scump din Paris și s-a înconjurat de intelectuali francezi, foști președinți, scriitori și jurnaliști, care l-au încoronat drept „Regele Manuscriselor”.

Astăzi este cunoscut pe scară largă cu un nume mai puțin măgulitor, „Bernie Madoff din Franța”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE