Benzina din această țară, mai ieftină decât apa. Cum s-a ajuns la acest paradox

Benzina din această țară, mai ieftină decât apa. Cum s-a ajuns la acest paradox Benzina este mai ieftină decât apa în Cuba. Sursa Foto: Dreamstime.com

Benzina din Cuba se află la un preț extrem de scăzut. Prețul acestui carburant scade de la o zi la alta pentru cei care au dolari.

Benzina cu cifra octanică 94 se vinde în Cuba cu 30 de pesos, adică 11 cenţi litrul. Prețul extrem de scăzut apare din cauza deprecierii monedei locale (peso) în raport cu dolarul american.

Benzina din Cuba devine mai ieftină decât apa

La actualul curs de schimb de pe piața neagră, benzina cu cifra octanică 94 se vinde în Cuba cu 11 cenți litrul. Acesta este unul din cele mai mici preţuri din lume.

O sticlă obişnuită de apă de o jumătate de litru se vinde în Cuba cu un preţ cuprins între 100 şi 200 de pesos. Acest preț este de peste zece ori mai mare decât preţul unei cantităţi similare de benzină.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cuba subvenţionează benzina de mai multe decenii, încă de la începutul revoluţiei fostului lider Fidel Castro.

Benzina din Cuba, printre cele mai ieftine din lume

Dolarul crește în putere în Cuba

Cubanezii reușesc să facă rost de dolari în principal din turism. Marți, cursul de schimb pe piața neagră al dolarului a ajuns până la 270 pesos.

Această depreciere oferă celor care au dolari o putere de cumpărare mult mai mare pentru produse precum carburanţii, care se vând în pesos.

Situația este însă dramatică pentru cetățenii cubanezi care au doar pesos. În această situație, benzina este extrem de scumpă. Un plin din acest carburant ajunge și la jumătate din salariul minim lunar, care este de 2.100 de pesos.

Cum de a ajuns benzina să coste atât de mult pentru un cetățean din Cuba

Moneda cubaneză a început un declin accentuat în 2021. Atunci, guvernul a adoptat o reformă monetară care a pus capăt sistemului cu două monede, dând naştere unei pieţe negre de schimb valutar care a contribuit la explozia preţurilor:

„Situaţia este una paradoxală. Pe de o parte, politicile statului încearcă să menţină un minim de coeziune socială. Pe de altă parte, tocmai politicile monetare ale statului duc la această adâncire a inegalităţii", spune Bert Hoffmann, expert pe America Latină la Institutul german pentru studii globale (GIGA), potrivit Reuters.

Cuba importă cea mai mare parte a ţiţeiului din Mexic şi Venezuela. Prețul la benzina din Cuba este mai mic în ţări precum Iran, Libia şi Venezuela, care au rezerve semnificative de petrol.