Belgia, din nou în criză

Belgia, din nou în criză

Premierul belgian Yves Leterme a prezentat ieri demisia guvernului său regelui Albert al II-lea, după eşecul tentativei de a definitiva o reformă care să acorde mai multă autonomie Flandrei.

Un comunicat al suveranului a precizat însă, la primele ore ale dimineţii, că regele nu îşi va prezenta deocamdată decizia.

Presa a interpretat întârzierea, apreciind că regele mai speră să îl convingă pe Leterme să rămână în funcţie sau că mai are nevoie de timp pentru a derula o serie de consultări cu reprezentanţii partidelor. Leterme a preluat funcţia de premier în luna martie, după nouă luni de criză şi dispute între francofoni şi flamanzi, care au indus chiar temeri privind destrămarea ţării.

Ziua de ieri era termenul-limită pentru ajungerea la acord între flamanzi şi francofoni pe tema revendică rilor de autonomie întărită pentru Flandra, în domeniile fiscal, al securităţii sociale şi în cel privind politica ocupării forţei de muncă. Un termen-limită ratat de premierul Leterme, care a admis, într-un comunicat, că viziunile opuse între comunităţi par „ireconciliabile“.

Ne puteți urmări și pe Google News