Belarus, care a expulzat în această săptămână un consul polonez, a anunţat joi expulzarea a încă doi diplomaţi polonezi, afirmând că a luat decizia după o ripostă a Varşoviei considerată “excesivă”, relatează AFP şi Reuters.

“Drept răspuns la o ripostă excesivă, asimetrică şi distructivă a Varşoviei la o decizie legitimă şi motivată a Belarusului”, partea belarusă a decis să expulzeze doi diplomaţi de la consulatul general al Poloniei de la Grodno (vest), a anunţat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Aceşti diplomaţi, printre care şi consulul polonez la Grodno, au 48 de ore pentru a părăsi ţara, potrivit aceleiaşi surse.

Belarus l-a informat joi pe însărcinatul cu afaceri polonez la Minsk că a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, precizează comunicatul.

Această declaraţie intervine în contextul în care Polonia a anunţat miercuri expulzarea unui diplomat belarus, în replică la un demers similar anunţat mai devreme în cursul săptămânii de Minsk cu privire la un consul polonez.

Belarus l-a declarat marţi persona non grata pe consulul polonez de la Brest, protestând împotriva participării sale la o adunare din acest oraş care a fost un omagiu pentru “soldaţii blestemaţi” polonezi care au luptat succesiv împotriva ocupaţiilor germană şi sovietică.

Polonia a criticat imediat o măsură “de neînțeles” și a avertizat că va lua măsuri reciproce. “Fără întârziere și în conformitate cu principiul reciprocității, Polonia va răspunde acestei decizii nefondate”, a declarat Marcin Przydacz, viceministrul polonez de Externe, citat de agenția PAP.

Tensuni între Polonia și Belarus. Diplomați expulzați

Această amplificare a tensiunilor diplomatice intervine pe fondul unei creşteri de ton a schimburilor de replici între occidentali şi regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, care reprimă de un an de zile un val de proteste istoric provocat de realegerea sa controversată în august.

Confruntat cu manifestaţii care reunesc zeci de mii de persoane, regimul belarus a reuşit să diminueze amploarea protestelor, prin arestări masive marcate de violenţe poliţieneşti, în timp ce principalii opozanţi au fost încarceraţi sau forţaţi să plece în exil.