Evenimentul ZileiInternationalBeijingul, pe urmele lui Trump. Ridică încă un mare zid chinezesc

Beijingul, pe urmele lui Trump. Ridică încă un mare zid chinezesc

Beijingul, pe urmele lui Trump. Ridică încă un mare zid chinezesc
China ridică garduri la granițele sale cu Vietnamul și Myanmar. Închiderea frontierelor a devenit o caracteristică cheie a erei COVID-19, dar decizia Chinei a stârnit controverse.

Beijingul, pe urmele lui Trump. O imagine dintr-un filmuleț postat pe YouTube a stârnit îngrijorarea autorităților din Myanmar. În imaginile surprinse ă se observă un gard  de sârmă, dotat cu camere de luat vederi.

Mai mult, potrivit agenției Xinhua, un al gard, înalt de 4, 5 metri și prevăzut cu sârmă ghimpată, a fost ridicat și la granița cu Vietnamul.

Beijingul, pe urmele lui Trump

Construit între 2012 și 2017,  gardul care desparte China de Vietnam are o lungime de 12 kilometri, A costat  29 de milioane de dolari se întinde pe 12 kilometri . Autoritățile au declarat că scopul lor e să reducă traficul illegal de mărfuri, droguri și persoane. Și blocarea răspândirii virusului SARS-Cov-2 e o prioritate.


Consternare în SUA. Biden o rupe cu Obama și îi calcă pe urme lui Trump


Mai recent,  a apărut și gardul lung de 659 de kilometri de la granița cu Myanmar. Proiectul ar fi fost finalizat  în decembrie și acum este modernizat prin montarea de camere de supraveghere.

Închiderea frontierelor a devenit o caracteristică cheie a erei COVID-19, dar decizia Chinei a stârnit controverse.

Beijingul, pe urmele lui Trump. Motivele sunt diferite

Experții susțin că Beijingul vrea să pună capăt. însî, mai cu seamă fluxului de imigranți. Oamenii continua să vină în China, dar, recent, și chinezii pleaxcă

„Pare a fi un program național”, a declarat pentru site-ul Australian Broadcasting Corporation profesorul emerit Carl Thayer de la UNSW Canberra.

Potrivit profesorului Thayer, contrabanda este o bătaie de cap pentru autoritățile chineze. Rețeaua criminală de contrabandiști de pe ambele părți ale graniței se bucură de ajutorul unor oficiali locali și a forțelor de securitate. Sunt o serie de probleme, inclusiv traficul ilicit de femei vietnameze către China.


Pactul murdar dintre de Gaulle și Stalin. Istoria secretă


Dar acesta nu este singurul motiv. Autoritățile chineze se tem că pierd o mulțime de muncitori. Oamenii au început să fugă în Vietnam în căutarea unei vieți mai bune.

„Sunt atrași nu numai de perspectivele pe care le au în muncă. Există și alte oportunități asociate cu creșterea economică rapidă, stabilitatea politică și gestionarea eficientă a pandemiei”, susține profesorul Tran Ly de la Universitatea Deakin profesorul Ly.

„Vietnamul a creat condiții favorabile și sigure pentru investițiile străine … și a atras companii care aveau ințial sediul în China să se mute în Vietnam.” Zeci de mii de muncitori calificați cau părăsit China pentru Vietnam în ultimii ani.

În timp ce unii muncitori calificați au găsit o cale legală de a migra, profesorul Ly susține că alții trec frontiera ilegal. Tot illegal încearcă să părăsească țara și uigurii persecutați de regimul de la Beijing.

Provincia Yunnan din Chinei, care se învecinează cu Vietnamul, Myanmar și Laos, „a servit de mult timp ca bază pentru uigurii etnici și pentru alții care doresc să obțină azil în Occident”, notează site-ul australian ABC, citând un articol publicat de The Diplomat.

Spectrul lui Obama la Casa Albă. Se pot întoarce Statele Unite în timp?


Accesează: