Evenimentul Zilei > Economie > BCE reacționează după eliminarea ROBOR. Mesaj de ultimă oră privind IRCC
BCE reacționează după eliminarea ROBOR. Mesaj de ultimă oră privind IRCC

BCE reacționează după eliminarea ROBOR. Mesaj de ultimă oră privind IRCC

Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un avis privind eliminearea ROBOR, în care își arată aprecierea pentru noul Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC).

BCE apreciază obiectivul ordonanței de urgență de a introduce un indice de referință bazat pe tranzacții pentru contractele de credit pentru consumatori cu rate variabile ale dobânzii denominate în lei („noul indice de referință”). Acesta corespunde principiilor care stau la baza cadrului de reglementare al Uniunii privind indicii de referință financiari, în special Regulamentul (UE) 2016/2011 al Parlamentului European și al Consiliului, și a altor bune practici recunoscute la nivel internațional. Atunci când datele de intrare sunt date bazate pe tranzacții, se poate exercita în mai mică măsură o marjă de apreciere la furnizarea datelor de intrare și, prin urmare, există mai puține posibilități de manipulare a datelor”, se arată în avizul BCE, potrivit bancherul.ro.

Noul indice de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor a fost publicat de Banca Națională a României la începutul lunii mai.

Noul indice de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV din 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Aceşti indici vor fi publicați pe website-ul BNR la secţiunea Info financiar.