Băuta de sâmbătă seara cade greu la inimă

Băuta de sâmbătă seara cade greu la inimă

Persoanele care obişnuiesc să-şi petreacă sfârşitul de săptămână exagerând cu alcoolul îşi pun viaţa în pericol, arată studiile internaţionale, sugerând că problema este mai gravă în Marea Britanie.

Dacă, în ultimii ani, francezii şi germanii par să întoarcă spatele băuturii, britanicii continuă să facă din consumul de alcool un adevărat stil de viaţă. Studiile arată că în Marea Britanie nu numai că încă se bea mult, dar că acest obicei pe care mulţi îl asociază cu plăcerea sau cu ideea de socializare a devenit un factor de risc.

Britanicii beau mult în timpul săptămânii, după terminarea programului de lucru, dar şi mai mult în weekend, când iau cu asalt puburile, restaurantele şi magazinele care vând băuturi alcoolice. Iar după miezul nopţii, când se dă oficial interzis la vânzările de alcool, petrecerile se mută în stradă, unde tinerii stau înconjuraţi de pahare şi de sticle până spre dimineaţă.

Cultura paharului

Există chiar şi o cultură a consumului de alcool, iar cei care au studiat fenomenul spun că, în funcţie de împrejurări, băutorii pot fi "petrecăreţi", "de ocazie", "înrăiţi", "solitari" sau "competitori". Un studiu publicat ieri de British American Journal (BMJ) arată că majoritatea britanicilor nu scapă niciun prilej de "a trage o băută" cu prietenii în weekend. Această situaţie a determinat o creştere îngrijorătoare a ratei mortalităţii.

Acelaşi studiu mai demonstrează că, în comparaţie cu francezii, de exemplu, cu care în timpul săptămânii se află pe picior de egalitate în ceea ce priveşte consumul de alcool, britanicii beau la final de săptămână aproape dublu. Acesta este şi motivul pentru care, în cazul lor, riscul decesului din cauze cardiace este de două ori mai mare, sunt de părere specialiştii.

"Toţi cei care obişnuiesc să consume alcool, mai ales în weekend, trebuie să ştie că sunt în pericol de a face boli care le pun viaţa în pericol", avertizează medicii.

MĂSURI

Suspiciuni, alcool şi oportunităţi

Pentru că au sesizat amploarea fenomenului şi au dorit să-l ţină sub control, oficialităţile britanice au decis să înăsprească legile cu privire la consumul de alcool, pe care l-au considerat responsabil pentru mare parte dintre fenomenele antisociale. "S-a propus ca alcoolicii care au nevoie de transplant de ficat să fie puşi la coada listelor de aşteptare pentru că se consideră că au ales să-şi distrugă ficatul cu bună ştiinţă", a povestit George Dinu, un român de 32 de ani, care de trei ani locuieşte la Londra.

Tot el mai spune că, de frica legilor dure, comercianţii au devenit foarte bănuitori şi controlează actele celor pe care îi suspectează că ar avea mai puţin decât vârsta legală, 21 de ani.

"În Anglia, pentru că băutura din cluburi este scumpă, mulţi beau acasă şi merg la distracţie deja beţi. În plus, pentru a-i împiedica pe teribilişti să se urce băuţi la volan, există firme ai căror angajaţi fac pe şoferul pentru tine până acasă", mai spune George.