Bătrânul de 74 de ani din Smida, judeţul Cluj, care a suferit o fractură deschisă de femur şi a aşteptat mai bine de 14 ore ca să fie transportat la un spital de specialitate are din nou probleme din cauza stării precare a sistemului sanitar. La Spitalul de Ortopedie din Cluj Napoca, din cele patru săli de operație funcționează doar două, din cauza unor lucrări de reparații la blocul operator care nu se mai termină de câteva luni. Astfel, medicii nu l-au putut opera pe bătrânul Nicolae Lazăr, iar starea de sănătate a acestuia s-a agravat din cauza apariţiei unei tromboze a venei profunde de la piciorul stâng.

Un medic din cadrul Spitalului de Ortopedie din Cluj Napoca a declarat că, în cazul lui, tromboza s-a instalat din cauza imobilizării îndelungate a piciorului fracturat. „Acum îi administrăm medicamentul care împiedică coagularea sângelui şi formarea trombilor care i-ar putea pune în pericol viaţa. În aceste zile, la sala de operaţii se montează pardoseala specială şi sper să se termine cu acest chin. În fiecare zi sunt, în medie, 18 cazuri care trebuie operate de urgenţă, multe dintre ele fiind amânate pentru alte zile. La unii dintre pacienţi apare tromboza de venă profundă, ca urmare a traumatismului suferit”, a declarat medicul chirurg.

Reamintim că, miercurea trecută, Nicolae Lazăr a căzut când voia să dea mâncare la animale. A fost găsit abia joi dimineața de un vecin, care a sunat la 112. După aproximativ 90 de minute, la Smida a ajuns o ambulanţă de la SMURD care l-a transportat pe Lazăr Nicolae la spitalul din Huedin, unde a aşteptat până la ora 23.00, din cauza faptului că în tot judeţul Cluj nu s-a găsit o ambulanţă cu care să fie transportat la Spitalul de Ortopedie din Cluj Napoca, unde să fie operat de urgenţă. „Trăiesc singur și miercuri seara am fost să închid calul și am alunecat. Am căzut și cumva m-am târât până în casă, unde am zăcut până joi dimineața când m-a găsit vecinul. Cred că dacă nu mă găsea vecinul aş fi murit de frig”, ne-a declarat Nicolae Lazăr.

Disputa pe o tijă

Medicii i-au spus lui Nicolae Lazăr că trebuie să își cumpere tija care trebuie montată pe osul fracturat. Bătrânul a avut ghinion și aici. Luni, tija trebuia să fie deja la spital, decontată de Spitalul Județean. Marți, chirurgul a insistat din nou ca aceasta să fie suportată de către pacient. La aflarea acestei vești, directorului Spitalului Județean, Petru Șușcă, s-a enervat teribil. „Nici eu nu mai înțeleg ce este la Spitalul de Ortopedie. Vom suporta contravaloarea tijei, așa cum este legal. Domnul Lazăr va fi operat cât de repede va permite starea medicală a dânsului”, a spus Șușcă.

Te-ar putea interesa și: