Evenimentul Zilei > Economie > Bătaie pe titlurile de stat emise de Cîțu. Statul a obținut un miliard de euro
Bătaie pe titlurile de stat emise de Cîțu. Statul a obținut un miliard de euro

Bătaie pe titlurile de stat emise de Cîțu. Statul a obținut un miliard de euro

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras suma de 1,3 miliarde de lei şi 289 milioane de euro, din cea de-a doua ofertă de vânzare a titlurilor de stat pentru populație.

În acest an, Ministerul Finanţelor a atras de la populație, prin titluri de stat, suma de 2,52 miliarde de lei şi 457,4 milioane de euro prin cele două runde de finanţare derulate prin Bursa de Valori Bucureşti.

„Succesul celei de-a doua oferte de titluri de stat pentru populaţie, care l-a depăşit chiar pe cel din vară, dovedeşte că revenirea cu astfel de instrumente pe piaţa de capital a fost o decizie foarte bună. Să atragi aproape un miliard de euro de la populaţie, într-un context dificil pentru toată lumea, este o dovadă că românii au încredere în Ministerul Finanţelor Publice şi, implicit, în Statul Român”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Potrivit spuselor sale, programul de vânzare a titlurilor de stat pentru populație (FIDELIS) a fost un succes și că cetățenii vor participa direct la programele de investiții în economie.

„Acest program a continuat nu numai pentru că este un succes, dar şi pentru că este o strategie a statului de a se finanţa de la cetăţeni. Practic, prin achiziţia titlurilor de stat, cetăţenii participă direct la programele de investiţii în economie şi suntem toţi cointeresaţi să iasă bine. Avem diverse strategii în lume şi vedem că ţările care se finanţează în proporţie importantă din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice”, a mai spus Florin Cîţu.

Astfel, valoarea rundelor de finanţare derulate în acest an la BVB de către Ministerul Finanţelor Publice a urcat 4,74 miliarde de lei – aproape un miliard de euro (2,52 miliarde de lei şi 457,4 milioane de euro).

„Ministerul Finanţelor Publice a fost dintotdeauna un partener al pieţei de capital şi ne bucurăm să vedem succesul înregistrat pentru cele două oferte de titluri de stat Fidelis derulate la Bursa de Valori Bucureşti. Pentru mulţi dintre românii care au participat în această ofertă titlurile de stat sunt primul contact cu piaţa de capital şi suntem convinşi că o parte dintre cei nou veniţi în piaţă se vor uita şi spre alte investiţii disponibile la BVB”, a declarat și președintele Consiliului de Administraţie al BVB, Radu Hanga.

Programul FIDELIS

În cadrul celei de-a doua oferte, respectiv în perioada 9 – 27 noiembrie, românii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de unu, respectiv trei ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţă la cinci ani. Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 1,85%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 3,5% în cazul celor cu scadenţa în 2021 şi de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2023.

Titlurile de stat au intrat la tranzacţionare la BVB, luni, 7 decembrie, şi pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizaţi.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie) şi Banca Comercială Română şi BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 11 participanţi eligibili.

Subscrierea iniţială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.