ANAF nu a înregistrat scutirile alocate prin lege. Se estimează că ar fi vorba de zeci sau chiar sute de mii de persoane în aecastă situație.

Semnalul de alarmă a fost tras de Florin Pogonaru, președintele  Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

În întâlnirile pe care șeful AOAR le-a avut cu noul premier i-a explicat acestuia că pentru a conduce un guvern probusiness trebuie schimbate mai multe softuri după care lucreză ministerele, începând cu softul de la ANAF care nu recunoaşte bonificaţia dată de Fisc pentru plata la timp a impozitelor, înregistrând-o ca restanţă de plată.

”Dacă v-aţi grăbit să vă plătiţi impozitele în avans şi aveaţi dreptul la o bonificaţie la plata impozitului, este foarte probabil să fiţi printre zecile sau sutele de mii de persone cărora li s-a instituit în săptămâna care a trecut poprire pe conturi.

Softul ANAF nu vă recunoaşte bonificaţia şi o înregistrează ca restanţă de plată! Aţi văzut cumva ANAF-ul cerându-şi scuze public pentru această greşeală?

Nu numai că n-a fost cazul, dar procedura ridicării popririi presupune ca tu, victima, să obţii o adresă de la ANAF cu care să alergi la toate băncile pentru a-ţi debloca conturile.

Mi-e teamă de ce situaţii se vor crea dacă şi când ANAF ul va da instrucţiuni online de remediere.

E cel mai recent caz în care incompetenţa unei instituţii a statului accentuează neîncrederea şi frica de iresponsabilitatea funcţionarului public, care are pe mână decizia asupra banului cetăţeanului”, scrie Florin Pogonaru, pe zf.ro.

Acesta are o recomandare și pentru firmele care au de încasat rambursări de TVA și care, de asemenea, nu și-au încasat banii la timp. Ele au dreptul la dobânzi și daune, pentru fiecare zi de întârziere, și ar trebui să solicite acest lucru.

Pogonaru are și o veste bună: deoarece Fiscul face rambursările tardiv, Guvernul va aloca bani, la ultima rectificare bugetară din acest an, special pentru a rezolva problema, a mai arătat Pogonaru conform sursei citate.