La întâlnire a participat și șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Premierul Maia Sandu i-a mulțumit fostului președinte al României pentru susținerea permanentă, dar în special pentru perioada crizei politice de la Chișinău. „Vă mulțumim că ați fost alături de noi în acele momente dificile și că ne-ați încurajat să nu renunțăm, în ciuda obstacolelor, și să apărăm cu toată forța democrația în țara noastră”, a afirmat Maia Sandu.

Eurodeputatul român a asigurat-o că Republica Moldova rămâne un subiect important în discuțiile din Uniunea Europeană. Pe plan economic, Băsescu a spus că este necesară finalizarea cât mai rapidă a interconectărilor, mai ales în domeniul gazelor naturale, precum și rezolvarea altor probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova.

Miercuri, în ședința Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European, Traian Băsescu, în discursul său, a subliniat că Republica Moldova beneficiază de asistență din partea UE de aproape 30 de ani, dar situația nu s-a schimbat cu nimic și că este necesar să i se ofere o perspectivă clară de integrare. „Țara stă pe loc, indiferent că sunt regimuri democratice sau mai puțin democratice cum a fost cel al lui Plahotniuc. Explicația este una singură: țara este lăsată de Uniunea Europeană într-o zonă gri”, a afirmat eurodeputatul.

Cu o săptămână în urmă, târziu în noapte, Înaltul Reprezentat, Federica Mogherini, a prezentat în Parlamentul European situația din Republica Moldova. Subiectul a stârnit interes, 19 parlamentari luând cuvântul, printre ei: Traian Băsescu, Siegfried Mureșan, Rareș Bogdan și Ramona Strugariu. „Am cerut ca Republicii Moldova să i se dea perspectiva intrării în Uniunea Europeană. Unirea cu România nu este treaba Uniunii Europene, ci a României”, a subliniat Traian Băsescu.