Europarlamentarul PMP a precizat că SUA ar fi reacționat mai dur dacă atacul Iranian ar fi constituit un pericol. NATO ar trebui, consider Băsescu, să ia atitudine și să se solidarizeze cu SUA, mai ales că primele atacuri au fost date de teroriști la ambasada Americii din Bagdad. În opinia sa regimul de la Teheran se confruntă cu mari probleme sociale, fiind susținut mai ales de propagandă, iar nu de populație.

Fostul președinte Traian Băsescu este de părere că iranienii nu au forță militară să lovească mai puternic decât au făcut-o în noaptea trecută, când au atacat cu rachete bazele SUA din Irak. Băsescu a declarat, pentru Realitatea TV, că americanii ar fi reacționat dacă atacul Iranian ar fi produs distrugeri majore.

„Cred că ceea ce descrie cel mai bine situație în care cele două state se află este declarația ministrului Apărării care spune foarte clar că SUA nu vor o escaladare militară a tensiunilor cu Iranul, dar sunt pregătite să termine un război. Cu alte cuvinte, nu vor să înceapă un război, dar dacă Iranul ține neapărat să pornească un război, va fi război și-l vor termina repede”, a spus Băsescu.

Totodată, fostul președinte a precizat că Iranul nu poate face mai mult decât în prezent cu rachetele sale care pot atinge ținte la o distanță maximă de 5.000 de km:

„Acest tip de lovituri cu rachete balistice, care, trebuie spus, încă din 2010, atingeau o rază de acțiune de 2.500 de kilometri, probabil, în momentul de față, sunt la rangul de rachetă cu rază medie de acțiune la distanța maximă de lovire, la 5.000 de kilometri, și cam aici se va învârti reacția Iranului, la a lansa astfel de rachete. Sigur, cu ele nu poți afecta nici bazele militare americane, nici portavioanele din Oceanul Indian sau Golful Persic. E mai mult o agitație care s-ar putea să le facă rău”.

Băsescu se așteaptă solidaritate din partea NATO

Traian Băsescu a apreciat că SUA va lovi obiective de pe teritoriul Iranului, iar nu în afara sa.

„Dacă se va pune problema unei reacții americane, va fi cu lovituri pe teritoriul Iranului și vor fi lovituri grele, nu se compară din punct de vedere al capacității distructive. Imaginați-vă ce putere gigantică e în jurul Iranului, dacă privim numai la portavioanele care sunt în zonă, plus avioanele F-35 ridicate ieri în aer în număr de 53. N-aș vrea să fiu în pielea celui care trebuie să ia o decizie, pe de-o parte. Pe de altă parte,„ ”, a estimat Băsescu.

El a precizat că se așteaptă ca NATO să se solidarizeze și să ia atitudine în favoarea SUA, mai ales că primele atacuri au fost date de forțele teroriste împotriva ambasadei Americii la Bagdad, în momentul în care generalul Suleimani se afla în zonă.

„Nu SUA au dat prima lovitură. SUA nu ar lăsa niciodată umilința să meargă atât de departe, încât, după ce le atacă o ambasadă, să te aștepți să-ți ceară să faci negocieri. Nu, vor reacționa militar (…) Altfel, ne place să avem confirmarea Americii la fiecare summit NATO că articolul 5 va fi în vigoare. Ori, astăzi, America are nevoie de solidaritate politică, nu militară”, a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a comentat despre situația politică din Iran, apreciind că este foarte dificilă și că actualul regim se confruntă cu mari probleme, iar manifestările împotriva Ayatolahului s-au soldat cu peste 1.500 de morți și peste 12.000 de arestări.

Te-ar putea interesa și: