Basescu, pus la colt

Basescu, pus la colt

Analistul politic Bogdan Teodorescu sustine ca presedintele se afla intr-o situatie extrem de delicata.

Evenimentul zilei: Tariceanu l-a parat azi pe Basescu Curtii Constitutionale. Ce raspuns credeti ca va primi premierul? Bogdan Teodorescu: Este greu de prezis raspunsul Curtii Constitutionale. Este de remarcat insa ca Traian Basescu incepe sa fie inghesuit din toate colturile. Pentru prima data Basescu are o pozitie mai degraba defensiva, este bagat la colt de diverse personaje si pe diverse cai- PSD, privind demersul de suspendare, PNL, privind alegerile europene, iar acum sesizarea la Curtea Constitutionala facuta de Tariceanu.

EVZ: Care va fi deznodamantul acestei crize? BT: In primul rand, nu ne aflam intr-o criza, ci intr-un conflict politic. Nu este criza, deoarece sistemul inca functioneaza si va functiona indiferent de deznodamant. Una dintre tabere va ceda.

EVZ: S-a vehiculat ca social-democratii ii vor sprijini pe liberali. Este posibila o alianta PNL-PSD? BT: O alianta nu este posibila. PSD ar sprijini insa un guvern minoritar PNL pe care nu va incerca sa il dea jos. Nu ar avea timp sa faca acest lucru, ii va conveni sa il tarasca asa inca un an si jumatate.

EVZ: Mai are Alianta un viitor politic? BT: Nu Alianta este problema, ci resursele pe care aceasta le pune la dispozitie. Problema lui Basescu este ca nu isi gaseste sprijin natural in jurul sau. Nici democratii nu sunt foarte solidari cu el. Exista acolo trei oameni si anume Blaga, Videanu si Berceanu, ale caror interese au avut consonanta mai mult cu Tariceanu. In acest moment, decizia de razboi total a presedintelui nu este pe placul PD-ului. S-a creat astfel o coalitie impotriva lui Basescu. PD prefera sa fie la putere, fara sa fie in acest razboi cu Opozitia si cu partenerii de guvernare. Presedintele se afla astfel intr-o situatie mai delicata ca niciodata. Are inca de partea lui electoratul, ramanand cel mai popular om politic, dar, daca toti ceilalti dau in tine, in timp se erodeaza si aceasta popularitate.

Cititi si

Tariceanu, seful guvernarii PNL-PSD-PRM-PC. Reactie neasteptata

Ne puteți urmări și pe Google News