Voi depune un proiect (la începerea sesiunii parlamentare – n.r.) legat de unirea cu Republica Moldova, bazat şi pe Decizia 148 a Senatului SUA. (…) A fost iniţiativa unui grup de senatori ai SUA ca imediat ce Republica Moldova şi-a declarat independenţa să facă o trecere în revistă a dreptului Republicii Moldova de a se uni cu România”, a anunțat Băsescu, precizând că pentru realizarea acestui obiectiv trebuie să vrea și moldovenii, „prin decizia Parlamentului”.

Guvernul american pro unire

Pe 28 Iunie 1991 Senatul SUA a emis rezoluţia 148, prin care Guvernul american susţine eforturile Republicii Moldova de negociere a reunificării României cu țara de peste Prut. Principalele puncte care se regăsesc în documentul oficial al Statelor Unite al Americii sunt:

1. Să susţină dreptul la autodeterminare al poporului Moldovei şi al Bucovinei de Nord, ocupate de Uniunea Sovietică, şi să emită o declaraţie cu acest scop;

2. Să susţină eforturile viitoare ale Guvernului Moldovei să negocieze în mod paşnic, dacă aceasta le este voia, reunificarea României cu Moldova şi cu Bucovina de Nord, după cum s-a stabilit în Tratatul de Pace de la Paris din 1920, în normele predominante ale dreptului internaţional şi în conformitate cu Principiul 1 al Actului Final de la Helsinki.

Dodon, un ghimpe

La sfârșitul anului trecut, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu s-a mulțumit doar să-i retragă cetățenia moldovenească fostului lider de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu. Dodon a declarat în mai multe rânduri că acesta trebuie să fie declarat persona non grata în Republica Moldova. La jumătatea lui octombrie 2017, partidul Socialiștilor din Republica Moldva (PSRM) a cerut autorităților republicii să-l declare persona non-grata pe Băsescu, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent.

„Atunci când un cetăţean al altui stat, cu atât mai mult fost preşedinte umblă prin Republica Moldova şi duce deschis propagandă pentru lichidarea statalităţii, în orice stat lucrul ăsta este imposibil”, a tunat Igor Dodon, la o emisiune TV.

Traian Băsescu este președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN). Planul fostului șef al statului peste Prut este de a obține un fotoliu de parlamentar și de a aduce PUN în Legislativul moldovenesc, la alegerile din 2018. „Obiectivul PUN este să canalizeze toate forțele unioniste din Republica Moldova și din afara frontierelor pentru atingerea obiectivului de reunificare a țării, punând capăt astfel efectelor pactului Ribbentrop-Molotov”, a explicat Băsescu.

Te-ar putea interesa și: