Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat ieri, la Cluj- Napoca, la cel de-al nouălea Con – gres al UMDR. În discursul său, şeful statului a declarat că va da curs invitaţiilor care vin din partea partidelor politice, mai ales din partea celor parlamentare. După ce a intrat în sala Casei de Cultură a Studenţilor, locul în care s-a organizat evenimentul, Băsescu a avut parte de o surpriză de proporţii.

După intonarea Imnului român şi a celui maghiar, un grup de zece persoane s-a ridicat în sală şi a început să intoneze Imnul secuiesc. Gesturile de frondă ale UDMR împotriva şefului statului, care a fost acuzat că încearcă să distrugă această mişcare politică, au continuat. Traian Băsescu a fost invitat să vorbească de la o tribună în spatele căreia, pe lângă drapelul României, era arborat şi cel al Unga riei, deşi nu era nicio manifestare publică la care să participe demnitari ai ţării vecine.

Ordonanţa de decapitare, subiect la congres

Traian Băsescu a mai spus că Ro mâ nia nu este încă un stat modern. „De prea multe ori am fost nevoiţi să constatăm că Ro mânia are o administraţie nemodernizată. De prea multe ori deciziile pentru co munităţi se iau departe de acestea, la Bu cureşti. Susţin fără rezerve un proces clar de descentralizare”, le-a mai spus pre şedintele delegaţilor prezenţi la congres. Şeful statului a lansat şi un avertisment prin care orice manifestare sau abor dări ale unor chestiuni care exced Cons tituţia nu pot fi acceptate de către nimeni.

Crin s-a supărat
 
De asemenea, şeful statului a criticat recenta ordonanţă de guvern prin care şefii instituţiior descentralizate din teritoriu vor fi demişi într-un interval de 32 de zile. „Că veni vorba de structuri descentralizate în teritoriu, poate că cele două partide aflate la guvernare şi reprezentate la vârf în această sală (PDL şi PSD – n.r.) vor mai reflecta puţin asupra proaspetei ordonanţe”, a spus Băsescu, care a fost întrerupt de aplauzele zgomotoase ale UDMR-iştilor prezenţi.

După discurs, Traian Băsescu a plecat glonţ spre sediul Primăriei Cluj-Napoca. Acest gest a fost taxat prompt de liderul PNL Crin Antonescu, care a luat cuvântul după Emil Boc şi care a spus la final că îi mulţumeşte pentru eleganţa de a rămâne în sală şi de a asculta şi discursurile liderilor din opoziţie.

DECLARAŢIE

Demiterea directorilor, o măsură brutală

La ieşirea din sala unde se desfăşura Congresul UDMR, Traian Băsescu a vrut să facă o baie de mulţime, dar, din nefericire pentru el, la ora respectivă nu era nimeni pe stradă. Alaiul prezindenţial era format din jurnalişti şi ofiţerii SPP. Traian Băsescu a explicat ce a vrut să zică în legătură cu ordonanţa de demitere a şefilor instituţiilor descentralizate.

Preşedintele a declarat că măsura i se pare dură. „Nu vorbesc despre un moment inoportun, ci mi se pare o abordare brutală”, a spus şeful statului. După această afirmaţie, Traian Băsescu a refuzat să mai facă şi alte declaraţii şi s-a îndreptat direct spre aeroport.