Invitat să intervină la România TV, europarlamentarul Traian Băsescu a declarat că solicitările președintelui Iohannis de a fi modificată Legea electorală se înscrie în sfera campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Acesta a spus că, dacă ar fi în locul partidelor parlamentare, ar prelungi perioada de vot în diaspora cu încă o zi.

„Ca orice viitor candidat, Iohannis urmărește voturile. El a cerut Guvernului să modifice Legea electorală pentru a se putea vota mai ușor. Dacă îmi dădea prin cap, o făceam și eu. Aici este o chestiune de incompetență a MAE. Românii sunt concentrați în diverse localități. Convingerea mea e că la MAE nu există o hartă a concentrărilor românilor în diverse țări. Vreo 300 de secții au fost aiurea amplasate. Din cauza asta, degeaba au făcut 400 de secții de votare. Dacă nu vor ține cont de asta, la fel vor păți și la alegerile următoare. Pot să modifice legea, eu chiar aș face-o dacă aș fi în locul majorității. Aș lăsa două zile pentru votul din diaspora. Aș face o evaluare referitoare la locurile unde sunt concentrați românii și le-aș crea condițiile necesare să voteze.”, a declarat Traian Băsescu. 

Fostul președinte al României a declarat că viitorul candidat al partidelor de stânga pentru alegerile prezidențiale ar trebui să fie o femeie.

„Stânga poate să pună orice candidat, dar nu vor intra în turul al II-lea. Eu aș face altceva în locul lor. M-aș uita la Croația și Slovacia. Aș constata că două blonde, cu o carieră reușită, intangibile din punct de vedere al integrității, au câștigat alegerile. Ar trebui să susțină una sau două femei cu o carieră reușită și nu mai tânără de 45 de ani. Aș căuta un astfel de candidat.”, a explicat Băsescu.