Basescu, operat fara probleme

Basescu, operat fara probleme

Presedintele a fost operat in aceasta dimineata la glanda tiroida. Interventia chirurgicala a fost efectuata de o echipa de medici romani si a decurs fara probleme.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a declarat:

"Interventia chirugicala a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a decurs normal. Nu au fost nici un fel de complicatii. Interventia propriu zisa si examenul histopatologic, care determina tipul de leziune, a durat in total 1 ora si 45 de minute. Examenul histopatologic a confirmat ca a fost vorba de o leziune tiroidiana benigna.

Presedintele se simte bine si primeste in continuare ingrijirile medicale corespunzatoare.

Presedintele Traian Basescu transmite multumiririle sale tuturor romanilor care, in aceste zile, i-au fost alaturi si care au trimis mesaje de sprijin si solidaritate.

Presedintele multumeste echipei de medici care au efectuat interventia, precum si medicilor care au participat la pregatirea operatiei.

Presedintele se va externa cel tarziu luni 10 septembrie.

Va vom prezenta raportul echipei de medici, care precizeaza diagnosticul si ofera amanunte despre interventia chirurgicala.

Raportul este semnat de toata echipa de medici.

Daca apar date relevante in cursul acestei zile, le vom comunica imediat ce apar.

Daca astazi nu vom mai anunta nimic, inseamna ca situatia este neschimbata si ca evolutia este buna.

Maine, 09 septembrie, la ora 14.00 vom da publicitatii un nou comunicat privind evolutia post operatorie din timpul noptii si a diminetii de duminica".

ACTUALIZARE 10:39

Vegheat de familie Maria, sotia presedintelui, a sosit in aceasta dimineata la spital. Ea este insotita de Ioana, fata cea mare a cuplului prezidential. In timp ce tatal sau se afla in operatie, la spital a ajuns si mezina Elena. Operatia a fost efectuata de doctorul Mircea Ghermigian, medic primar la Sectia de chirurgie endocrinologica a Institutului Parhon.

 

OPERATIA PRESEDINTELUI, SECRET DE STAT

Cat va sta la spital, Basescu va ramane in contact cu toata echipa de la Cotroceni, avand salonul transformat in birou inca dinaintea internarii sale. De altfel, presedintele nu intentioneaza sa-si mai delege niciun moment atributiile lui Nicolae Vacaroiu, interimarul sau in perioada suspendarii, chiar daca va fi anesteziat total timp de o ora.

Diagnostic pus in iunie

Problemele lui Basescu cu glanda tiroida au fost depistate, potrivit purtatorului sau de cuvant, Valeriu Turcan, in luna iunie, in timpul controlului anual obligatoriu la Spitalul Militar Central. In urma unor analize mai detaliate, medicii s-au oprit la diagnosticul „gusa polinodulara, nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept, fara manifestari clinice de tireotoxicoza”.

Intrucat „investigatiile au confirmat ca nu este vorba despre o situatie grava, care sa necesite o interventie chirurgicala de urgenta”, precizeaza Valeriu Turcan, „interventia a fost planificata pentru o data ulterioara, timp in care presedintele a urmat o pregatire preoperatorie cu medicamente”.

Salon-birou, ca la Cotroceni

Nici seful statului nu a fost mai deschis fata de presa. Intrebat ieri de ziaristi in timp ce astepta, la Palatul Cotroceni, sa-l intampine pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cand se va opera, Basescu a raspuns ironic: „Acum. Il las pe presedintele Barroso si... ha, ha... ma duc sa ma operez”.

Cat va ramane internat, Basescu se va putea simti insa la spital ca si la Cotroceni. In rezerva special amenajata si supravegheata permanent de SPP, presedintele are instalat, potrivit surselor nostre, un adevarat cartier general. Poate vorbi la telefonul operativ, poate primi e-mailuri si analize media pe laptop, are la dispozitie televizor, fax si un serviciu de curierat rapid pentru documente.

In SUA, oricine poate citi fisa medicala a lui Bush pe internet

Daca la Bucuresti starea de sanatate a sefului statului a fost o chestiune tinuta initial la secret de reprezentantii Administratiei Prezidentiale, informatiile fiind furnizate doar la presiunea presei, in Statele Unite fisa medicala a lui George Bush este publicata pe site-ul Casei Albe.

In fiecare an, Bush face un set complet de analize, momentul fiind anuntat dinainte, dupa care, la primirea rezultatelor, acestea sunt comunicate opiniei publice.

De asemenea, numele tuturor medicilor din comisia care realizeaza investigatiile sunt facute publice. Astfel, cine acceseaza site-ul Casei Albe poate afla, potrivit ultimului buletin de analize, ca George Bush este intr-o forma fizica foarte buna, ce tensiune, temperatura si nivel al grasimilor in organism are, si chiar si faptul ca ia vitamine zilnic.

> Operatii: apendicita (1956) si menisc (2007) > Usor astigmatism hipertropic, corectat in totalitate. Foloseste ochelari doar pentru citit > Reflux gastroesofagian semnalat in 2005, fara repetare

> Rinita alergica, asimptomatica, ce este prevenita prin folosirea unui spray cu corticosteroid > Polipii la colon au fost indepartati in luna iulie, fiind recomandata colonoscopia o data la 3 ani > Presedintele SUA ia zilnic multivitamine, fara a-i fi insa prescrise in mod obisnuit alte medicamente

> Fumeaza ocazional > Nu bea alcool > Face exercitii de sase ori pe saptamana

"Nu mai e balbaiala!"

 

Operatie pregatita trei luni

Presedintele Basescu a ajuns la spital in jurul orei 18.30. A declarat ziaristilor adunati in fata spitalului ca se simte bine, nu are emotii si ca are incredere in echipa care il va opera. „Operatia a fost pregatita din iunie si pana acum. Nu este balbaiala de anul trecut, de la Spitalul „Elias”, cand nu se stia nici cine ma opereaza”, a spus presedintele.

Anul trecut, la Viena, seful statului a fost operat de hernie de disc, fiind la doi pasi de paralizia membrelor inferioare. Din echipa de medici ar putea face parte chirurgii Crinel Vartolomei si Mircea Ghe

Ne puteți urmări și pe Google News