„Eu l-aş interna fara sa-l mai caut daca e bolnav pentru ca a ajuns sa faca un circ adevarat dintr-o remaniere. El nu l-a vrut a Cîţu si a decis ca acesta sa-si depuna mandatul.

Cred ca omul asta e buna de dus la un teatru de comedie si nu in fruntea guvernului. Poate presedintele Iohannis va avea azi un moment de inspiratie si va renunta la acest circar”, a spus Traian Băsescu la Digi24.

Traian Băsescu a subliniat încă o dată că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, trebuie să dea cât mai repede decretul care instituie starea de urgenţă pe teritoriul ţării. În plus, acesta a scos la suprafaţă şi gravele nereguli din ţară, nereguli ignorate cu bună ştiinţă de autorităţi în contextul crizei de Coronavirus.

„Nu se impune o amânare a alegerilor locale. Nici nu se poate conform Constituţiei. Se va merge la urnă, iar cei care merg cu urna vor fi echipaţi antivirus şi aşa se vor desfăşura alegerile.

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să discute cu fiecare în parte, dar să discute şi cu toţi la un loc, să încerce să-i convingă pentru un guvern cu un program tehnic, precis, necolorat politic, dar care să meargă pe priorităţi.

Ideea este că principalele partide, PSD şi PNL, să accepte să fie la guvernare, că ei sunt antrenaţi, tocmai ce a fost USL…

Virusul ăsta poate să-ţi ia plămânii nu şi creierul. Preşedintele n-are decât să dea o soluţie. Vom ajunge la o epidemie de mari dimensiuni.

Măsurile au fost doar declarate de tot felul de neisprăviţi, dar nu au fost şi implementate în teritoriu. Acea izolare în mediul rural e o glumă. Soluţia era să ia hotelurile, căminele şi să facă zone de carantină acolo.

Am vorbit înainte cerând insistent introducerea stării de urgenţă pentru că în momentul de faţă acel comitet de la MAI acţionează ilegal. Nu are dreptul să stabilească diminuarea libertăţilor cetăţeneşti.

Trebuia decretată de o lună starea de urgenţă. Sigur că trebuie. Incă se mai poate face ceva. Urmează să vină valul următor de români, din Spania, Italia, Germania, cei care vin pentru sfintele Sărbători care se apropie. Ei trebuie invitaţi să vină acum pentru a-si face perioada de carantină, după care să-si sărbătoarească Paştile…

Iohannis are la îndemână decretul instaurării stării de urgenţă, care permite apoi instituţiilor să acţioneze pe paliere extrem de largi. Starea de urgenţă dă voie Guvernului şi instituţiiloe să facă planul, care poate incluse inclusiv măsuri financiare pentru companii, sau îi dă autoritatea să facă control asupra unor persoane. Ce este extrem de important este că îngăduie instituţiilor să întocmească un plan de acţiune care să vizeze orice. Cheia este la ezitarea preşedintelui de a emite decretul pentru starea de urgenţă. Acesta este sentimentul.

Cred că preşedintele face o greşeală colosală pe care trebuia s-o rezolve de mai bine de o lună. Fiecare ţară îşi apără populaţia în funcţie de cât îi duce capul pe conducători. Poţi folosi inclusiv armata şi ce bine ar fi dacă în mediul rural am putea trimite armata să instituie obligaţia de a nu ieşi din case, astfel încât cetăţenii să se disciplineze. Mi se pare interesant că oamenii ăştia care sunt civilizaţi când ies afară, când revin nu prea mai ţin cont de lege”, a mai spus Băsescu la Digi24.