Șeful statului a arătat că, deși legea i-ar permite să respingă propunerile de miniștri înaintate de Ponta, preferă să îl invite pe acesta să le reconsidere pe cele deja înaintate – Rozalia Biro (UDMR) la ministerul Culturii și Claudiu Manda (PSD) la Buget. „O să mă întrebați de ce nu îi resping. Și aici am o mare îngrijorare, cunoscând marfa, pe premier. Există riscul să facă două nominalizări mai proaste, de asta aș vrea să rezolvăm problema într-un mod în care să fie o îmbunătățire a funcționării guvernului și nu o încercare să vedem dacă fostul șef al casei de cultură se pricepe să construiască un buget”, a explicat Traian Băsescu.

Manda „calcula biletele vândute”

În discursul ținut la Palatul Cotroceni, șeful statului i-a ironizat pe cei doi parlamentari pe care Victor Ponta dorește să-i aducă în Guvern. „Cea mai complexă experiență a domnului Manda este legată de funcția de director la Casa Studenților din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă”, a spus Băsescu, care a mai arătat că nu este împotriva promovării tinerilor. „Cred că domnul Manda nu e potrivit pentru această funcție, încerc să îmi imaginez discuția cu FMI, UE și Bancă Mondială cu cei doi miniștri unul lângă altul, doamna Petrescu (Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor – n.r.) încercând să acopere golul de la CAS și să rezolve problema MTO-ului cu sufletul și domnul Manda cu experiență de la casa de cultură a studenților”, a mai declarat, ironic, șeful statului.

El nu a iertat-o nici pe Rozalia Biro. „Nu aș vrea ca ministrul Culturii să fie urmărit de poveștile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei, care arată o neînțelegere deplină a limbii române”, a arătat Băsescu, care a mai susținut că nu ar fi avut obiecții dacă Biro era propusă pentru Ministerul Transporturilor. „Îmi închipui dialogul lui Pleșu sau al lui Liiceanu cu această doamnă, sau al unui sculptor care vrea să facă o statuie ecvestră: e bipedă sau patrupedă?”, a încheiat, în nota sa ironică, președintele Băsescu.

Ponta: „Declarații de cârciumă”

Imediat după discursul lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că își menține propunerile ca Rozalia Biro și Claudiu Manda să fie miniștri și că va înainta alte nume doar dacă președintele le respinge pe cele actuale, argumentând că declarațiile lui Băsescu nu au nicio valoare și nu vrea să comenteze afirmații „de cârciumă”. Și consilierul său, Gyorgy Frunda, a apreciat că UDMR nu-și va retrage susținerea pentru Rozalia Biro.

Manda, prietenul lui Ponta și fi nul lui Zgonea

Claudiu Manda, propunerea lui Victor Ponta pentru postul de ministru al Bugetului, nu s-a remarcat cu mai nimic în activitatea profesională, singurul loc de muncă în mediul privat fiind la Madexim, firma tatălui său, Ștefan Manda. În rest, a lucrat doar la stat, Direcția pentru Tineret Dolj și Casa de Cultură a Studenților Craiova, și nu a activat ca expert contabil – specializarea sa. „Da, Madexim este firma tatălui meu. Am lucrat din anul I de facultate și nu am fost expert contabil, ci doar contabil până la finalizarea studiilor”, ne-a explicat el.

„Am divorțat”

Manda este și finul lui Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților. În plus, are și o relație de amiciție cu Victor Ponta de pe vremea când mergeau împreună în taberele din Deltă ale tineretului PSD. Deputatul este la al treilea mandat în Camera inferioară a Parlamentului, având puține inițiative. Totodată, ocupă și poziția de șef al PSD Dolj.

Potrivit ultimei declarații de avere deține patru terenuri intravilane de peste 3.800 mp, o vilă și o casă de vacanță. Veniturile sale anuale se ridică la 80.000 de lei.

Din declarația de interese reiese că este acționar la două firme. Este vorba de Bogti Food SRL (comerț cu produse alimentare, unde este asociat cu solistul de muzică populară Constantin Enceanu) și Imoband Oltenia (imobiliare). Manda susține că a împrumutat, în nume personal, firmele din care face parte cu 25.000 (Bogti Food) și 146.750 lei (Imoband).

Mai mult, cabinetul stomatologic Perfect Smile, înființat de Adina Manda, s-a dezvoltat pe baza unei finanțări europene în valoare de aproape 800.000 de lei. „Am divorțat, nu știu ce fonduri a primit fosta mea soție, nu pot comenta!”, a răspuns scurt deputatul care în ultima declarație de avere, din 12 decembrie 2012, era tot un om căsătorit.