Naţionala de baschet masculin a României a reuşit să învingă, duminică, în deplasare, reprezentativa similară a Suediei, scor 88-86. Coşul victoriei a fost marcat în ultimele momente ale jocului, de Titus Nicoară, după ce, cu doar 30 de secunde înainte de final, scandinavii erau în avantaj.

Victoria dramatică împotriva nordicilor menține echipa României în cursa calificării la Campionatul European de anul viitor, „tricolorii” având șansa să se întoarcă în elita continentală, după 28 de ani de absență.

Locul 12 la ultimul turneu

Ultima prezenţă a naţionalei de baschet la o competiţie majoră datează din 1987, unde, la turneul european desfăşurat în Grecia, România s-a clasat pe locul al 12-lea, din tot atâtea echipe.

„A fost un meci foarte dificil pentru noi. A trebuit să muncim din greu pentru a ne păstra calmul, iar pe final meciul o putea lua în orice direcție, a fost o adevărata nebunie. Sunt foarte fericit că am reuşit să câştigăm!”, a spus Vlad Moldoveanu, cel mai bun marcator al României, cu 22 de puncte.

Marcel Tenter, antrenorul României, s-a declarat mulţumit de jocul echipei şi doreşte concentrare maximă înaintea ultimei dispute, contra Letoniei. „Am jucat foarte bine în primele trei sferturi și am controlat foarte bine jocul. Apoi, în sfertul al patrulea, au sărit pe noi și au început să aplice capcane, iar noi nu am găsit soluțiile cele mai bune. Suedia a fost un adversar foarte dificil şi sunt foarte bucuros că ne întoarcem cu o victorie din deplasare. Acum trebuie sa ne concentrăm din nou pentru ultimul meci, cu Letonia.”

Pe viață și pe moarte cu Letonia

Meciul decisiv împotriva naționalei Letoniei va avea loc, mâine, la Sala Sporturilor „Transilvania” din Sibiu, de la ora 19:00.

Ca sa fie siguri de prezenţa la Campionatul European de anul viitor, „tricolorii” trebuie să învingă echipa baltică. În caz contrar, baschetbaliştii români vor sta la mâna rezultatelor din celelalte dispute. Câştigătoarele grupelor şi şase din cele şapte locuri secunde vor accede la turneul final.

Alexandru Dedu cere ajutor: „Am nevoie de sânge!”

Președintele Federației României de Handbal, Alexandru Dedu, va fi supus, astăzi, unei intervenții chirugicale, în urma accidentului de motocicletă suferit pe 15 august. Președintele forului a fost victima unei acroșări pe drumul dintre Râmnicu Vâlcea și Buzău, iar martorii susțin faptul că Dedu circula regulamentar, însă a fost acroșat de un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani din Vaslui, care a făcut o manevră de schimbare a direcției fără să se asigure.

Aflat, în prezent, la Spitalul Floreasca din Capitală, șeful handbalului românesc a anunțat pe rețeaua de socializare „Facebook” că urmează să fie operat și că are mare nevoie de sânge. „Starea mea este bună, stabilă și optimistă, în condițiile în care mâine dimineață (n.r.-astăzi), la orele 8:00, intru în operație. Mi s-a spus de către medicul anestezist, că voi avea nevoie de sânge. Pentru asta, rog pe cei apropiați, dacă se poate, să o facă menționând numele meu la centrul de donație. Multumesc!”, a scris Dedu.