Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. VERDICT CSM. Baronul de Constanta, Nicuşor Constantinescu, NU a încălcat independenţa procurorilor DNA. Doar Consiliul Județean se face vinovat de acest lucru! Plenul
UPDATE. VERDICT CSM. Baronul de Constanta, Nicuşor Constantinescu, NU a încălcat independenţa procurorilor DNA. Doar Consiliul Județean se face vinovat de acest lucru! Plenul

UPDATE. VERDICT CSM. Baronul de Constanta, Nicuşor Constantinescu, NU a încălcat independenţa procurorilor DNA. Doar Consiliul Județean se face vinovat de acest lucru! Plenul

Plenul CSM a adoptat doar jumătate din soluția propusă de Inspecția Judiciară.al cărei raport a fost dezbătut azi de Plenul CSM.IJ stabilea că atât Nicușor Constantinescu, dar și Consiliul Județean au încălcat independența și integritatea procurorilor DNA. Din motivul reținut pentru a-l scăpa pe Nicușor Constantinescu reiese că Plenul CSM dă tuturor învinuiților și inculpaților "undă verde" să denigreze judecătorii și procurorii.

UPDATE 2. Consiliul Superior al Magistraturii a emis și un comunicat de presă în legătură cu acest subiect, din care aducem în atenția cititorilor motivul invocat de Plenul CSM în stabilirea verdictului că Nicușor Constantinescu nu a încălcat independența și integritatea procurorilor DNA. "Luând în considerare aspectele prezentate în raportul Inspecţiei Judiciare şi calitatea de învinuit a domnului Nicuşor Constantinescu în cadrul unei proceduri judiciare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că afirmaţiile publice ale acestuia nu au fost de natură să afecteze independenţa şi integritatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în contextul în care marea majoritate a persoanelor implicate în proceduri judiciare fac afirmaţii denigratoare sau tendenţioase la adresa sistemului judiciar sau a reprezentanţilor acestuia, judecători şi procurori", se arată în comunicatul CSM.  Cu alte cuvinte, Nicușor Constantinescu poate continua nestingherit să denigreze sistemul judiciar și pe reprezentanții acestuia, pentru că nu e singurul învinuit ori inculpat care o face. O altă concluzie care se desprinde din motivarea acestui verdict este aceea că Plenul CSM a dat într-un fel undă verde tuturor inculpaților și învinuiților să-i împroaște cu noroi pe judecători și procurori.
Plenul CSM a decis astfel să apere independența și integritatea procurorilor DNA numai în raport cu afirmațiile din comunicatul Consiliului Județean, postat pe pagina oficială de internet a CJ, în data de 15 ianuarie 2014.
UPDATE 1. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis astăzi să își însușească doar parțial propunerile făcute de Inspecția Judiciară. Astfel în timp ce în concluziile raportului IJ se arată că independența și integritatea procurorilor DNA au fost încălcate atât de Nicușor Constantinescu, cât și de Consiliul Județean – care a emis un comunicat de presă în favoarea președintelui instituției – , Plenul CSM a decis că doar Consiliul Județean este în culpă. "Inspecția Judiciară a arătat că și Nicușor Constantinescu și Consiliul Județean au încălcat independența și integritatea procurorilor DNA. Plenul CSM a decis astăzi că doar CJ a comis această încălcare. Pentru Nicușor Constantinescu, Plenul CSM a luat în calcul faptul că acesta este învinuit și a stabilit că el nu a încălcat independența și integritatea procurorilor DNA", a declarat pentru Evenimentul zilei reprezentantul CSM, Cristina Liță.
În 15 ianuarie, CJ Constanţa, printr-un comunicat, condamna cu "tărie acţiunea vădit abuzivă şi inumană" efectuată de mai multe persoane neidentificate asupra preşedintelui Nicuşor Constantinescu. "Ca urmare a succesiunii faptelor întâmplate, considerăm că acţiunea de azi este abuzivă, nelegală şi face parte din războiul politic pe care DNA-ul condus de Traian Băsescu îl duce împotriva oamenilor politici ai USL. Presedintele CJ, Nicuşor Constantinescu, cere Parlamentului României desfiinţarea prin lege a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s-a plasat prin acţiunile sale deasupra justiţiei române şi a statului de drept", se aprecia în comunicatul CJ Constanţa dat publicității și postat pe site-ul instituției.
Plenul CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în data de 16 ianuarie să facă verificări privind eventuala încălcare a independenţei procurorilor DNA prin declaraţiile făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, chiar în ziua în care a fost ridicat de anchetatorii DNA din parcarea Consiliului, cu mandat de aducere. Inspecția Judiciară a fost sesizată și cu privire la comunicatul emis de Consiliul Județean Constanța, în sprijinul lui Nicușor Constantinescu. Astăzi Plenul va decide cu privire asupra concluziilor acestor verirficări. Potrivit surselor EVZ, Inspecţia Judiciară a constatat că a fost încălcată independenţa procurorilor DNA  şi propun Consiliului să apere reputaţia şi independenţa acestora.

  • Baronul Nicușor Constantinescu este acuzat de corupţie. MOMENTUL când a FOST RIDICAT şi a spus:”Cum să îmi puneţi, bă, cătuşele?” | VIDEO

Nicuşor: "Un abuz, m-au luat cu japca"
După ce a ignorat mai multe citaţii primite de la DNA, Serviciul Teritorial Constanţa, şi s-a ascuns sub bancheta din spate a maşinii de serviciu pentru a scăpa de anchetatorii care vroiau să pună în aplicare mandatul de aducere la DNA, Nicuşor Constantinescu a făcut un adevărat circ în parcarea Consiliului Judeţean. El s-a lăsat cu greu luat la DNA, în ajutorul său sărind şi niscaiva angajaţi ai Consiliului Judeţean. După ieşirea de la DNA unde a aflat că este urmărit penal pentru corupţie, baronul de Constanţa a lansat un nou atac la adresa Justiţiei, spunând chiar că DNA ar trebui desfiinţată.
Nicuşor Constantinescu a catalogat acţiunea procurorilor ca fiind "un abuz", susţinând că a fost luat cu "japca" pentru a i se aduce la cunoştinţă că este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte judeţene. "Am fost acuzat că am votat programe ale Consiliului Judeţean cu care USL a câştigat alegerile, sunt învinuit de abuz în serviciu. (…) M-au luat cu japca doar ca să îmi aducă la cunoştinţă. Facem lupte greco-romane şi circ, când puteau să vină cu mandat şi veneam frumos cu avocatul.(…) Mi-au spus că Curtea de Conturi a anunţat DNA. Acum mă duc să le fac plângere. (…) Este un abuz ceea ce mi se întâmplă. Este o acţiune politică a DNA Bucureşti.(…) Astăzi eu am fost tratat ca un animal, ca un criminal. (…) Este vorba de obraz, jignirea nu este a mea, ci a celor care m-au votat, adică 245.000 de constănţeni’, a afirmat Constantinescu.
"Maniera asta miliţienească în anul 2014"
Preşedintele CJ Constanţa a mai precizat:  "Să-mi arate citaţia prin care eu am fost chemat şi n-am venit.(…) Dai mandat de aducere când un cetăţean refuză să vină la audieri, dar avocatul meu a fost alaltăieri aici.(…) Le-am spus că mă duc să-mi fac un control medical. (…) Maniera asta miliţienească în anul 2014 (…)este un mare abuz şi o mare gravitate pentru România. (…) Avocatul a fost informat despre un dosar 215 şi acum mi s-au adus la cunoştinţă încă vreo patru, cinci dosare. Toate vizează hotărârile CJC de împădurire a judeţului şi Dobrogei, de solarii pentru stimularea consumului produselor româneşti, de refacere a investiţiilor dobrogene în şcoli, a căminelor culturale. Sunt hotărâri în vigoare, nu le-a atacat niciun prefect. Sunt din 2009 până anul trecut. (…) Să vină atunci DNA şi cu poliţia politică şi să conducă ei judeţul Constanţa., municipiul Constanţa, România. Nu mai suntem în democraţie".
"DNA, o instituţie care ar trebui desfiinţată"
"Aceşti angajaţi, procurori şi poliţişti DNA, şi cu poliţia politică de la Bucureşti fac ce vor în continuare, nu contează că e USL la guvernare. Toţi ar trebui daţi afară, ar trebui desfiinţată această instituţie politică DNA", a declarat Constantinescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii DNA pentru audieri, după ce cu o zi înainte acesta a fost la Bucureşti pentru a-şi ridica viza de călătorie pentru SUA, unde pleca la tratament. El a primit interdicţia de a părăsi ţara, ulterior magistraţii permiţându-i să plece pentru a se trata medical. Recent el s-a întors din America.

  • Declaraţiile lui Nicuşor Constantinescu, în vizorul CSM. Inspectia Judiciara va face verificari