Evenimentul Zilei > Actualitate > Bărbatul acuzat de moartea a trei surori oferea recompensă pentru nevasta „dispărută”
Bărbatul acuzat de moartea a trei surori oferea recompensă pentru nevasta „dispărută”

Bărbatul acuzat de moartea a trei surori oferea recompensă pentru nevasta „dispărută”

Suceveanul Vasile Lavric a postat pe o rețea de socializare un mesaj în care spunea că nevasta dispărută e în Italia și că oferă 300 de euro pentru găsirea ei. Cumnata „trimitea” scrisori acasă!

Cazul fără precedent de la Rădăuţi, în care Vasile Lavric (57 de ani) este acuzat de moartea a trei surori, scoate la iveală amănunte de-a dreptul şocante. Femeile au dispărut fără urmă de mai mulţi ani, una în 1995, iar celelalte în 2005. Criminaliștii de la Direcția de Investigații Criminale a IGPR au redeschis cazul după ce au obținut dovezi care arată că bărbatul le-ar fi omorât și îngropat. Până luni, Vasile nu a putut fi incriminat pentru faptele sale.

În schimb, suspectul reţinut, ieri, de procurorii Parchetului General avea cont pe Facebook, din mai 2013. Singurele sale postări (mai -iulie 2013) sunt legate de dispariţia soţiei sale, Nicoleta Lavric (fostă Iordache).

Recompensă de 300 de euro

Într-unul dintre mesaje, Vasile Lavric scria că nevasta dispărută fără urmă l-ar fi părăsit și, pentru a fi mai credibil, oferea recompensă celor care dau de urma ei:

„Vă adresez o rugăminte fierbinte ca în cazul în care vedeţi din întâmplare doamna din fotografii şi puteți preciza locul unde a fost văzută, să mă sunaţi pe mine sau direct la poliţie, pentru următoarele motive: Această doamnă a uitat că are în România un copil, pe care l-a abandonat la vârsta de 8 ani. La plecare, a culcat copilul şi când a presupus că acesta doarme, i-a furat lănţișorul de aur de la gât. Copilul nu dormea şi a simţit când a fost furat şi nu poate uita, deşi acum are 16 ani. Ultima dată a fost văzută în Italia, în piata Marconi. Probabil are o nouă viață. La copil nu i-a trimis în 8 ani nici o ciocolată”.

În acel mesaj, mecanicul auto din Rădăuţi preciza că oferă şi o recompensă de 300 de euro oricărei persoane care îl ajută să-şi găsească soţia.

A dispărut la câteva zile divorț

Nicoleta Lavric a dispărut pe 9 aprilie 2005, la cinci zile, după ce introdusese acţiune de divorţ la Judecătoria Rădăuţi.

Anchetatorii au arătat că, la o zi distanță, Vasile Lavric a adus-o în casa sa pe sora dispărutei, Ramona, care născuse cu cinci ani în urmă un băiețel, conceput tot cu Lavric. Două luni mai târziu, a dispărut și ea.

Tentativă de omor

Oficiali din Poliția Română au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că Vasile Lavric a fost reținut, luni, după ce anchetatorii au obținut dovada că el a lovit-o pe soția sa, Nicoleta. Au fost găsite acte medicale care arată că femeia a fost internată în spital după ce rădăuțeanul a lovit-o în cap, cu un obiect contondent.

Tentativa de omor a avut loc în anul 2000, cu cinci ani înainte ca Nicoleta să dispară fără urmă. Parchetul Suceava l-a cercetat pe Lavric, în anul 2005, dar l-a scos de sub urmărire penală. Pe 7 noiembrie, anul trecut, Parchetului General a preluat dosarul, iar în martie, anul acesta, s-a început urmărirea penală.

Una dintre femei „a trimis scrisori” acasă

Povestea surorilor dispărute de la Rădăuți a fost subiect pentru multe articole de presă, știri TV și chiar emisiuni televizate la posturile centrale. S-a scris, s-a filmat, dar cum procurorii nu mai reușeau să dovedească ceva, și interesul mass-media a pierit față de acest subiect. Până acum două zile, când anchetatori de la București au găsit într-un garaj aparținând lui Vasile Lavric mai multe fragmente osoase (dinți și o bucată de mandibulă). Într-una din emisiunile, „Dispăruți fără urmă” – difuzată de TVR -, Vasile Lavric povestea cu seninătate cât de bine se înțelegea el cu fosta sa soție, Nicoleta: „Nu am cuvinte față de Nicoleta să vorbesc ceva urât. La noi era o armonie”. Tot în acea emisiune, a mai ieșit la iveală un aspect cutremurător: Ionela, prima fată dispărută, încă din 2005, i-ar fi trimis scrisori mamei sale, în care îi spunea, printre altele, că s-a căsătorit și e în străinătate. „Se vedea că nu e scrisul ei”, arăta Cornelia Iordache, mama surorilor dispărute, convinsă că altcineva îi trimitea scrisori în numele fiicei ei. De altfel, anchetatorii ne-au declarat că au fost făcute percheziții și la ea acasă.

A picat testul cu detectorul de minciuni

În urmă cu mai mulți ani, pe când în dosarul disparițiilor de la Rădăuți cercetările erau făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Vasile Lavric a fost dus la detectorul de minciuni. „Cu consimțământul lui Lavric Vasile, acesta a fost supus unui test al comportamentului simulat, rezultând în mod foarte evident că este nesincer și minte”, explică șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Suceava, comisarul șef Manuel Bordeianu. Cu toate astea, anchetatorii de la Suceava nu au reușit să adune probe suficiente și, în lipsa acestora, în septembrie 2006, dosarul cu suspiciunile de omor asupra celor trei surori Iordache a fost închis.

„Cu consimțământul lui Lavric Vasile, acesta a fost testat cu poligraful, rezultând în mod foarte evident că este nesincer și minte.”
MANUEL BORDEIANU, comisar șef