Evenimentul Zilei > Economie > Bani mai mulți pentru proiecte europene. Ordonanța care deblochează investițiile
Bani mai mulți pentru proiecte europene. Ordonanța care deblochează investițiile

Bani mai mulți pentru proiecte europene. Ordonanța care deblochează investițiile

Mai multe proiecte europene având ca obiect investiții în infrastructura de apă şi canalizare şi de transport din 617 localități vor primi finanțare grație unei Ordonanțe care a fost adoptată în ședința de Guvern.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș a subliniat că actul normative va permite finanțarea proiectelor care se găsesc pe listele de rezervă ale POR sau vor da posibilitate deschiderii unor apeluri noi de finanțare.

„Acest proiect este important pentru fondurile europene, mai ales pentru proiectele de infrastructură, mă refer la infrastructura de apă-canalizare, dar şi la proiectele de infrastructură de transport, pe care le-am găsit la preluarea mandatului de ministru destul de întârziate de Guvernele anterioare. Numărul de beneficiari ca urmare a acestor măsuri adoptate – 617 unităţi administrativ-teritoriale şi peste 4 milioane de beneficiari ai serviciilor de apă şi canalizare, este vorba de servicii publice care sunt elementare pentru traiul zilnic al fiecăruia dintre cetăţeni”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

El a adăugat că există un număr de 24 de proiecte pentru pentru apă şi canalizare în valoare de 4,2 miliarde de euro, ale căror beneficiari sunt localităţi din judeţele Brăila, Iaşi, Bacău, Argeş, Teleorman, Ilfov, Sibiu, Braşov, Gorj, Vâlcea, Călăraşi, Prahova, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi, Vaslui, Harghita, Maramureş, Giurgiu, Neamţ, Buzău.

Investiți în infrastructura educațională

De asemenea, Guvernul a alocat un buget de 554 milioane de euro pentru a finanța proiecte europene din domeniul educației, aflate pe lista de rezervă a Programului Operațional Regional. Acestea privesc investiții în infrastructura educațională, grădinițe, școli generale, licee tehnologice, universități, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„(…) vestea uriașă, aș putea spune este pentru învățământ, pentru că proiectele din lista de rezervă ale Programului Operațional Regional, toate cele care privesc grădinițe, școli generale, licee tehnologice, universități, toate acestea vor intra în acest mecanism de supracontractare, cum este el denumit la nivel tehnic și o sumă destul de mare, aş spune, un buget generos, va merge spre domeniul învățământului, 554 de milioane de euro sunt astăzi deblocați pentru a se încheia contractele de finanțare în acest domeniu foarte important pentru Guvernul Orban”, a precizat Marcel Boloș.