În cadrul unei negocieri intermediate de de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar cu o bancă, unui consumator din București i s-a acceptat ștergerea întregii datorii pe care o mai avea de achitat, de 298.000 de lei (aproape 62.000 euro).

Aceeași bancă a șters o datorie de 51.930 franci elvețieni în cadrul unui caz social din Oradea. În urma concilierii, ambele cazuri depăşesc precedentul record valoric înregistrat la Centrul de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar. Acesta era de 44.600 de euro și a fost înregistrat în aprilie 2019, în cazul unui consumator din Sighetu Marmaţiei.

Deși pare de necrezut, aceeași bancă a închis mai multe credite în cazul mai multor consumatori, cu diferite cazuri sociale. Astfel, banca a închis un credit de consum fără ipotecă pentru o persoană din București. Concilierea a rezultat prin remiterea sumei de 3.945 de euro către consumator. Pentru aceeași persoană, banca a stins descoperitul de cont în valoare de 3.288 de lei.

Într-un alt caz, dar din București, suma remisă unui alt consumator pentru închiderea creditului a fost de 8.553 de lei. În plus, banca a virat în contul acestuia suma de 1.785 de lei.

Aproximativ 1.400 de români și-au rezolvat problemele cu băncile și IFN-urile prin intermediul CSALB, iar suma totală obținută în urma negocierilor depășește două milioane de euro, în ultimii trei ani și jumătate. Anul trecut, de exemplu, consumatorii au trimis peste 2.100 de cereri în care solicită intrarea în negociere cu instituțiile financiar-bancare, față de 1.293 de cereri trimise în tot anul 2018.

Cele mai multe cereri vizează reducerea sau eliminarea unor comisioane, reducerea soldului sau a costurilor asociate creditelor ipotecare sau de consum.

CSALB este o instituție înființată ca urmare a unei directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.