Banca Centrală Italiană a înrăutățit estimarea privitoare le evoluția economiei în 2019

Banca Centrală Italiană a înrăutățit estimarea privitoare le evoluția economiei în 2019

În 2019, economia italiană va crește doar cu 0,6%, comparativ cu procentul de 1% previzionat în decembrie. Această creștere este afectată de tensiunile comerciale și de perspectivele slabe în ce privește investițiile, conform raportului trimestrial al Băncii Centrale a Italiei, transmite Reuters.

Guvernul de la Roma încearcă să sprijine expansiunea economiei fără să încalce reglementările bugetare ale UE, conform reuters.com

În semestrul doi din 2018, activitatea economică în Italia a încetinit mai mult decât se estima. Acestă încetinire a afectat negativ evoluția economiei în 2019. 

În Italia, în trimestrul patru din 2018, firmele și-au redus planurile de investiții ți s-a înregistrat un declin al PIB-ului  în trimestrul patru din 2018. Asta după o scădere de 0,1% în precedentele trei luni, astfel încât ar putea fi în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere), se arată în raportul trimestrial al Băncii Centrale a Italiei. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Institutul Național de Statistică (Istat) va publica în data pe 31 ianuarie datele oficiale cu privire la evoluția economiei în trimestrul patru din 2018. 

În luna decembrie, Guvernul de la Roma a previzionat un avans al PIB-ului de 1% în 2019. Acesta a mai anunțat că va majora cheltuielile cu protecția socială şi va reduce vârsta de pensionare. 

Pentru 2020 şi 2021, raportul Băncii Centrale a Italiei prevede o expansiune de 0,9% şi, respectiv, 1%, aproape de prognozele Executivului, de 1,1% şi, respectiv, 1%. 

Rata creditelor neperformante a continuat să scadă în trimestrul trei din 2018, la băncile italiene supervizate de BCE. Rata a scăzut la 9,4%, de la 9,7% în trimestrul doi din 2018, conform raportului furnizat de Banca centrală.