Evenimentul Zilei > International > Balenă moartă din cauza poluării. Litoralul Israelian a fost otrăvit
Balenă moartă din cauza poluării. Litoralul Israelian a fost otrăvit

Balenă moartă din cauza poluării. Litoralul Israelian a fost otrăvit

O balenă moartă a fost adusă pe malul unei plaje din Israel. Animalul acvatic măsura 17 metri lungime. Specialiștii cred că balena a murit din cauza apei poluate din litoralul Israelian.

O balenă moartă a fost adusă pe malul unei plaje din Israel. Animalul acvatic măsura 17 metri lungime. Specialiștii cred că balena a murit din cauza apei poluate din litoralul Israelian, fiind o zonă cu poluată masiv cu gudron.

În ultima perioadă litoralul Israelian a fost poluat cu cantități uriașe de gudron. Momentan nu se știe sursa poluării, dar una dintre explicații ar putea fi descărcarea ilegală de către navele cisternă din regiune.

Israel, plaje otrăvite

Israelul și-a închis toate plajele mediteraneene, la câteva zile după ce o deversare a adus tone de gudron pe mai mult de 160 de km de coastă în ceea ce oficialii numesc unul dintre cele mai grave dezastre ecologice ale țării, anunță Al Jazeera.

Activiștii de mediu au început să raporteze apariția gudronului pe coasta Israelului săptămâna trecută, după o furtună puternică.

Poluarea a făcut ravagii în fauna locală, iar Ministerul Agriculturii a spus duminică că balena găsită pe o plajă din sudul Israelului a murit din cauza ingerării lichidului negru vâscos, potrivit radioului public israelian.

Autoritatea pentru Natură și Parcuri din Israel a numit deversarea „unul dintre cele mai grave dezastre ecologice” din istoria țării.

Ministerele pentru protecția mediului, sănătate și interne au emis o declarație comună prin care avertizează publicul să nu viziteze țărmul mediteraneean al țării, avertizând că „expunerea la gudron poate fi dăunătoare sănătății publice”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul protecției mediului, Gila Gamliel, au vizitat duminică o plajă din orașul portului sudic Ashdod.

Ministerul pentru protecția mediului și activiștii estimează că cel puțin 1.000 de tone de gudron au ajuns pe uscat.

Gamliel a declarat presei ebraice că estimează că eliminarea poluării va costa milioane de dolari.

Litoralul Israelian: Operațiunea de curățare

Autorităţi israeliene şi ONG-uri au curăţat duminică litoralul israelian de la Marea Mediterană după descoperirea deversării, informează AFP, citată de Agerpres.

Această maree neagră se datorează deversării a „zeci până la sute de tone” de bitum de pe o navă, conform indicaţiilor iniţiale ale Ministerului Mediului.

Responsabili din Ministerul Mediului, echipe ale armatei, civili şi membri ai unor ONG-uri au străbătut coastele ţării pentru a ridica gudronul eşuat pe plaje.

Primul ministru Benjamin Netanyahu s-a deplasat pe plajele din Aşdod, la sud de Tel Aviv, pentru a participa la operaţiunile de curăţare alături de ministrul mediului, Gila Gamliel.

„Trebuie să privim spre viitor. Acest eveniment şi altele ca acesta în întreaga lume ne arată cât de crucial este să ne îndepărtăm de energiile poluante în favoarea energiilor regenerabile”, a declarat Gamliel la faţa locului.

Vânturi puternice şi valuri neobişnuit de mari au zguduit coasta israeliană săptămâna trecută, ducând la deversarea a tone de gudron pe plaje, de la Rosh HaNikra, lângă Liban, până la Aşkelon, la marginea Fâşiei Gaza.