Azi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Vor avea loc lecturi publice, dezbateri şi donaţii de carte în Capitală

Azi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Vor avea loc lecturi publice, dezbateri şi donaţii de carte în Capitală

Lecturi publice, dezbateri şi donaţii de carte vor fi organizate, joi, în Capitală cu prilejul marcării Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

* Cea de a patra ediţie a evenimentului "Programul de Carte", o iniţiativă care reuneşte mai multe acţiuni dedicate Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, va fi organizată miercuri între orele 10,00 şi 18,00, de Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (MNLR), Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă şi Librăria Open Art.

Cu acest prilej, va fi donată o bibliotecă de carte românească Penitenciarului Rahova, unde va avea loc şi un recital de poezie.

În acelaşi cadru, de la ora 13,00, la sediul FNSA va avea loc dezbaterea "Cultura scrisă naţională, între nevoi legislative, fiscale şi de infrastructură", moderată de Mihai Mitrică, directorul executiv al Federaţiei Editorilor din România, şi prof. univ. dr. Lucian Chişu. La dezbatere sunt invitaţi, printre alţii, academicienii Eugen Simion şi Nicolae Breban, Dan Mircea Cipariu, Carmen Muşat, redactor-şef al revistei Observator cultural, Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, şi editorul Marcel Popa, fondatorul editurii Univers Enciclopedic.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la ora 18,00, la Librăria Open Art (str. Pitar Moş nr. 12, intrarea de pe str. Arthur Verona), poeţii Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru, Adrian Suciu şi Grigore Şoitu vor susţine o lectură publică.

* La sediul Institutului Cervantes din Bucureşti va avea loc, joi, de la ora 16,00 şi până la ora 21,00, o lectură continuă din "Don Quijote de la Mancha". Lectura va fi deschisă de ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti, Ramiro Fernandez Bachiller, şi va fi continuată de Sorin Mărculescu, traducător al operei lui Cervantes în limba română.

De-a lungul intervalului dedicat lecturii vor citi atât elevi şi studenţi, cât şi membri ai corpului diplomatic, personalităţi, iubitori ai lecturii şi ai personajelor create de Miguel de Cervantes. Cititorii vor avea la dispoziţie versiunile în limba spaniolă şi în limba română ale celebrului roman. Timpul acordat lecturii fiecărui cititor este de maximum două minute, iar participanţii se pot înscrie la lectură prin telefon 021.210.27.37 şi prin e-mail cultbuc@cervantes.es".

* Sub genericul "Apă pentru trup şi suflet" şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" aniversează Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor oferind trecătorilor, joi, între orele 14,00 - 17,00, pe Calea Victoriei 88 (la statuia lui "Carol I") "apă pentru trup şi cărţi pentru suflet". Cărţile dăruite tratează toate domeniile cunoaşterii umane.

Totodată, cei interesaţi vor putea afla detalii cu privire la evenimentele petrecute în ziua de 23 aprilie de-a lungul vremurilor, prin articole apărute în ziarul "Scânteia" încă de la întemeierea acestei publicaţii periodice.

* Peste 10.000 de cărţi vor fi oferite de Editura Litera, joi, începând cu ora 18,30, în jurul Palatului Parlamentului, la cea de-a treia ediţie a campaniei "Noaptea Cărţilor Deschise", organizată de această editură şi Ring cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii. Campania îşi propune să aducă în stradă atât cartea, cât şi pe iubitorii ei, în cel mai mare manifest pro-cultură din România, participanţii fiind invitaţi să înconjoare Palatul Parlamentului ţinând în mâini câte o carte deschisă" de la editura amintită.

Organizatorii "îi provoacă pe bucureşteni să vină în număr cât mai mare, pentru a forma cel mai mare lanţ uman în onoarea cărţii" şi anunţă că "personalităţi importante din lumea culturală şi din alte domenii vor participa la Noaptea Cărţilor Deschise".

* Librăriile Humanitas şi reţeaua Booktopia.ro anunţă organizarea, joi, de Ziua Mondială a Cărţii, a campaniei de promovare a lecturii "Maratonul de Citit".

"Ai o carte pe care vrei s-o împarţi cu ceilalţi de Ziua Mondială a Cărţii? Vino să încerci modelul de lectură socială propus de Booktopia şi Librăriile Humanitas! Tot ce trebuie să faci este să-ţi alegi o librărie Humanitas la care poţi ajunge joi, 23 aprilie, şi să citeşti un fragment pe care-l consideri important. Cartea o poţi aduce cu tine sau o poţi împrumuta din librărie", informează Humanitas, într-un comunicat transmis AGERPRES.

* * * *

În fiecare an, la data de 23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, la iniţiativa UNESCO.

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor comemorează moartea, în acelaşi an (1616), a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor oameni care au slujit peniţa, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejia Vallejo.

Consiliul general al UNESCO a hotărât decretarea, în 1995, a Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică. Prin această zi UNESCO îşi propune să promoveze lectura, publicarea şi protecţia drepturilor asupra proprietăţii intelectuale prin intermediul drepturilor de autor.

Prima Zi Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc în această zi Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (Sfântul Jordi) şi este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei. După 1925 a devenit un obicei ca bărbaţilor să le fie oferită o carte în schimbul unei flori. Obiceiul se păstrează şi astăzi în Catalonia, unde aproximativ jumătate din vânzările anuale de cărţi se realizează cu acest prilej.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată "Ziua Bibliotecarului din România", astfel că începând cu 2005 în ziua de 23 aprilie se sărbătoreşte şi Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.