Evenimentul Zilei > Justitie > Lovitură de teatru pentru preferatul lui Kovesi. Situație rușinoasă pentru fostul procuror Eva
Lovitură de teatru pentru preferatul lui Kovesi. Situație rușinoasă pentru fostul procuror Eva

Lovitură de teatru pentru preferatul lui Kovesi. Situație rușinoasă pentru fostul procuror Eva

Fostul procuror DNA, Emilian Eva, condamnat în prima instanță, pentru fapte de corupție, a fost numit directorul la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, iar după numai o zi a fost demis.

Ministrul Sănătății, Victor Costache l-a numit joi, pe fostul procuror DNA, Emilian Eva în funcția de manager la spitalul Săpoca, care a ajuns cunoscut în toată țara, după ce în cursul anului 2019, o persoană aflată în sevraj a ucis mai mulți pacienți internați, cu o cruzime greu de descris.

De atunci, spitalul de psihiatrie a fost condus de Viorica MIhalașcu, cre a fost demisă în cursul zilei de joi, de ministrul Costache, și înlocuită de nimeni altul decât Emilian Eva.

Surpriza mare a venit vineri dimineața, când proaspăt instalat pe scaunul de director, Emilian Eva a primit un fax prin care a fost anunțat că a fost demis.

Cine este Emilian Eva?

Procurorul Eva a fost un procuror de bază în cadrul Structurii Centrale a DNA, fiind unul dintre preferații procurorului șef Laura Codruța Kovesi. Acesta a dispus trimiterea în judecată a unor personaje importante, precum Dan Voiculescu.

Ulterior, din motive necunoscute, Eva și-a cerut transferul la Iași, după care răzbunarea sistemului a venit imediat. Acesta a fost pus sub acuzare și trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția de magistrat. Acesta a fost condamnat în primă instanță la 2 doi și 11 luni de închisoare. Sentința nu este definitivă.

Procurorul Eva a fost acuzat că a renunțat la urmărirea penală efectuată împotriva unui medic, care i-a operat tatăl, dându-i acestuia asigurări că toți vor fi bine dacă își va face bine treaba. Ulterior, susțin procurorii DNA, Eva a clasat ancheta, la data de 16 iunie 2014, acuzațiile de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă și fals intelectual, fiind aruncate la ”coș”.

Ulterior, între procuror și medicul cu pricina ar fi avut loc mai multe acte comerciale prin care s-au comercializat 13 picturi, evaluate la o sumă importantă de bani.