Adresându-se reprezentanților parlamentelor din țările islamice adunați la Teheran, Ayatollahul Ali Khamenei a declarat că decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului a fost "o mare greșeală" și că această decizie este „condamnată la eșec".

"Guvernele din regiune care cooperează cu Statele Unite și cu regimul sionist pentru a lupta împotriva musulmanilor sunt guverne care trădează islamul. Asta face și Arabia Saudită", a mai spus Khamenei, conform site-ului său oficial.

Iranul, care este principala putere musulmană șiită și Arabia Saudită, care este  un aliat important al SUA, se luptă pentru a obține influență în Orientul Mijlociu, susținând fiecare dintre ele părți opuse în conflictele din Yemen, Siria, Irak și Liban.

În ultimul an au apărut în presa internațională mai multe relatări despre relațiile secrete ale Israelului cu Arabia Saudită, acestea menționând interesele convergente ale celor două țări în mai multe domenii, în special legat de amenințarea pe care o reprezintă Iranul pentru ambele state.

Presa din Israel a relatat marți faptul că au existat discuții pentru a permite zborurilor Air India între Israel și India să survoleze spațiul aerian al Arabiei Saudite pentru a scurta durata zborului.

Președintele  S.U.A, Donald Trump, a declarat cu ocazia vizitei  efectuate anul trecut la Ierusalim, că mai multe state arabe au început să se apropie de Israel datorită faptului că se simt amenințate de expansiunea iraniană în zona Orientului Mijlociu.