Evenimentul Zilei > Justitie > Avocatul Rareş Dan: „Cu generalul SRI Florian Coldea jucam fotbal pe maidan”
Avocatul Rareş Dan: „Cu generalul SRI Florian Coldea jucam fotbal pe maidan”

Avocatul Rareş Dan: „Cu generalul SRI Florian Coldea jucam fotbal pe maidan”

În ultima perioadă a fost acuzat că ar fi fost un protejat al Binomului SRI-DNA, el fiind apărătorul denunţătorilor din dosarul Microsoft, care în primă fază au beneficiat de clemenţă din partea anchetatorilor. Avocatul Rareș Dan, care este fiul fostului general SRI Dan Gheorghe, este acuzat și că a luat un împrumut de 560.000 de lei de la afaceristul Valentin Vişoiu, inculpat în mai multe dosare DNA, chiar în timp ce acesta din urmă încasa sume de ordinul milioanelor de euro de la ANRP. Evenimentul Zilei l-a contactat pe Rareş Dan pentru un punct de vedere referitor la ultimele dezvăluiri

– EVZ: Bună ziua! Vă contactez pentru a comenta ultimele informaţii apărute în spaţiul public despre dumneavoastră.

– Rareş Dan: Bună ziua! Referitor la articolul din „România Liberă” vă pot spune că singurul lucru adevărat de acolo este că am luat un împrumut de la Valentin Vişoiu, pe care l-am returnat integral prin transfer bancar.

– Valentin Vişoiu v-a fost vreodată client?

– Da, în câteva dosare privind activităţi comerciale.

– Valentin Vişoiu este anchetat în cel puţin două dosare DNA. Vă este client în vreunul dintre ele? (Omul de afaceri este inculpat în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP făcute în perioada când instituţia era condusă de Crinuţa Dumitrean. În 2011, Vişoiu a primit de la ANRP despăgubiri în valoare de 7 milioane de euro, fiind a doua sumă ca valoare primită în acel an, după cea primită de Stelian Gheorghe, 46 de milioane de euro. Vişoiu mai este inculpat şi întrunul din dosarele de corupţie ale fostului primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc. În urmă cu doi ani, omul de afaceri a beneficiat de o clemenţă ciudată a instanţei, care i-a permis să plece din arestul la domiciul două zile pe săptămână pentru a merge să îşi coordoneze afacerile, unde era printr-o decizie a instanţei în dosarul ANRP- n.r.)

– Asta nu pot să comentez.

– Este adevărat că aţi trimis o petiţie la SRI după un control al ANAF din urmă cu câţiva ani la firma dumneavoastră de avocatură? (Avocatul a fost acuzat în ultima perioadă că, nemulţumit de rezultatului unui control ANAF la firma sa de avocatură, a făcut o petiţie la SRI pentru obţine clarifică legislative)

– Nu. De altfel, această acuzaţie este ilogică. De ce aş fi sesizat SRI pentru un control ANAF?!

– Se speculează în spaţiul public că tatăl dumneavoastră a fost un protector şi cel care l-a promovat pe generalul Florian Coldea. (Dan Gheorghe a fost primul şef al Brigăzii Antiteroriste din SRI după 1990, iar cel care i-a urmat la conducere după 1992, Ion Ştefănuţ, era un apropiat al lui. Coldea a fost încadrat în Brigada Antiterostită a SRI, iar EVZ a scris de-a lungul timpului că între 1995 şi 2005 s-a aflat sub aripa protectoare a lui Dan Gheorghe. În 2005, protectorul lui Coldea s-a retras din SRI – n.r.)

– Nu ştiu cât de apropiată a fost relaţia dintre ei şi nici nu îl mai pot întreba pe tata, care a murit în 2011, dar vă pot spune că se cunoşteau.

– Au apărut informaţii conform cărora tatăl dumneavoastră ar fi intervenit în 2004 pe lângă Alexandru Bittner pentru Florian Coldea. Ştiţi ceva despre acest eveniment? (Elena Udrea a afirmat într-o emisiune televizată că, în 2004, Dan Gheorghe a intervenit pe lângă Alexandru Bittner în favoarea generalului Florian Coldea. Bittner a fost unul dintre oamenii cei mai apropiaţi de Adrian Năstase, în timpul guvernării dintre 2001 şi 2004 – n.r.)

Florian Coldea. FOTO: Razvan Valcaneantu

– Nu ştiu nimic despre astfel de intervenţii şi nici nu îl mai pot întreba pe tatăl meu, fiind mort. Şi de ce ar fi intervenit la un om de afaceri pentru un ofiţer SRI?

– Bittner era totuşi unul dintre cei mai apropiaţi oameni de Adrian Năstase, cel mai puternic om politic în acel moment.

– Repet! Nu ştiu nimic despre astfel de intervenţii.

– Dumnevoastră vă cunoaşteţi cu generalul SRI Coldea? (Întrebare vine în contextul în care avocatul este acuzat de o legătură puternică cu fostul adjunct al SRI şi că din această cauză clienţii săi ar fi beneficiat de protecţie din partea Binomului, cel mai celebru caz fiind al denunţătorilor din dosarul Microsoft, rămaşi nepedepsiţi până acum, cărora Rareş Dan le-a fost avocat)

– Da, ne cunoaştem, dar ne vedem extrem de rar.

EVZ: Ce înseamnă „extrem de rar”? La o lună, la jumătate de an, la un an?

– Extrem de rar.

– Aveţi vreo relaţie de rudenie cu generalul SRI Florian Coldea? (De-a lungul timpului au apărut mai multe articole de presă în care se spunea că generalul Dan Gheorghe, tatăl avocatului, ar fi fost rudă îndepărtată cu Florian Coldea)

– Nu am, dar bunica mea pe linie maternă este din comuna Târnova (jud. Arad – n.r.), de unde este şi domnul Coldea. Mergeam în vacanţe acolo, la bunica mea.

– Şi îl întâlneaţi şi pe Florian Coldea în aceste vacanţe?

– Da, ne întâlneam. Cu domnul Coldea jucam fotbal pe maidan în vacanţe. Dar asta se întâmpla în urmă cu 30 şi ceva de ani.

– Aţi făcut vreun concediu cu generalul Coldea? (Concediile lui Coldea au devenit celebre în ultimul an, după ce s-a aflat că unele dintre ele au fost făcute împreună cu omul de afaceri Sebastian Ghiţă- n.r.).

– Nu.