Evenimentul Zilei > Politica > Avocatul Poporului se mută la Parlament. De la porumbei, la lilieci
Avocatul Poporului se mută la Parlament. De la porumbei, la lilieci

Avocatul Poporului se mută la Parlament. De la porumbei, la lilieci

Conducerea Camerei Deputaților a aprobat, ieri, atribuirea Avocatului Poporului unui spațiu din Palatul Parlamentului, parter și etaj. Victor Ciorbea s-ar putea să aibă surprize

După aproape doi ani de rugăminți, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, și-a văzut visul cu ochii: se mută. Și nu oriunde, ci la Palatul Parlamentului împreună cu deputații, senatorii și judecătorii Curții Constituționale.

Ciorbea s-a plâns în mai multe rânduri că sediul în care funcţionează acum Avocatul Poporului, din str. Eugeniu Carada, nr. 3, „este totalmente impropriu funcţionării instituţiei, care trebuie să fie deschisă cetăţeanului şi dotată cu resurse logistice şi umane”.

Potrivit acestuia, clădirea necesită importante lucrări de consolidare şi reparaţii care nu pot fi finanţate în condiţiile actualei administrări. Ciorbea a scris Parlamentului şi că adjunctul Avocatului Poporului ocupă împreună cu alți angajaţi „o chilie’’ situată în curtea interioară‚ „înconjurată de diverse crâşme”.

„Sediul are o suprafaţă de 873 mp şi include subsol, parter, două etaje şi mansardă. Precizăm că subsolul şi mansarda sunt absolut improprii şi nu pot fi utilizate în condiţiii normale; spre exemplu, la mansardă, temperaturile ajung vara la peste 40 de grade Celsius la umbră, iar în timpul iernii acestea coboară foarte mult, fiind necesară folosirea unor surse de încălzire suplimentare, cum ar fi caloriferele electrice. Totodată, cea mai mare parte a mansardei o reprezintă podul clădirii, care este «ocupat» de porumbei’’, a arătat Victor Ciorbea.


FOTO;Sediul actual al Avocatului Poporului din strada Eugen Carada, lângă BNR FOTO: EVZLilieci, bufnițe și pisici

Avocatul Poporului se va muta acum la Palatul Parlamentului. Victor Ciorbea nu a aflat, probabil, că într- o vară un liliac a zburat în plină zi prin Camera Deputaților. Dacă unii aleși s-au amuzat, alții s-au speriat. Un deputat liberal a intrat în panică și a cerut chiar ajutorul ISU. „Am auzit că avem și șobolani la subsol”, spunea o deputată. Președintă a Camerei Deputaților pe atunci, Roberta Anastase a tranșat imediat problema: „Liliacul intra în atribuțiile Secretariatului General. Nu votează, deci nu intră în atribuțiile mele”. Acum câțiva ani, o bufniță a intrat în sala de plen a Senatului. Aleșii au fost vizitați și de pisici. „Probabil, auzind expresia des uzitată prin Parlament de către unii care nu știu ce înseamnă, cineva a vrut să-i arate pisica altcuiva”, a explicat, ironic, Eugen Nicolicea trecerea felinei prin filtrele de securitate ale Parlamentului.