Avocatul Poporului și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu înmulțire cazurilor de infracțiuni săvârșite cu violență, iar acest lucru necesită o strategie de contracarare a fenomenului, din partea autorităților publice.

„Primim numeroase sesizări, aşa cum semnalează tot mai des mass-media, în legătură cu cazuri de înmulţire a actelor săvârşite, unele chiar cu violenţă, la adresa persoanelor sau a bunurilor acestora. Având în vedere că aplicarea măsurilor specifice stării de urgenţă presupune concentrarea în această sferă, a prevenirii răspândirii virusului, a activităţii autorităţilor cu atribuţii în sfera prevenirii fenomenului infracţional, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu efectul nedorit al creşterii numărului de infracţiuni privind bunurile şi persoanele în perioada următoare (…). Vă solicităm să ne comunicaţi dacă a fost stabilită deja sau este în curs de elaborare o strategie de contracarare a fenomenului infracţional ce se poate manifesta în acest context concret pentru garantarea siguranţei persoanelor şi a bunurilor”, se arată în solicitarea Avocatului Poporului.

Potrivit documentului, rolul Avocatul Poporului este de a garanta drepturilor şi libertăţilor fundamentale, mai ales într-o perioadă a măsurilor excepţionale, când siguranţa populaţiei este puternic încercată.

„Constatăm că, în acest context excepţional, cadrele Ministerului Afacerilor Interne, Poliţiei şi Jandarmeriei, ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Poliţiei Locale exercită în mod prioritar activităţi specifice pentru a asigura implementarea măsurilor adoptate în baza decretului prezidenţial nr. 195/2020, prin Ordonanţele militare nr. 1, 2, 3, 4, 5 şi 6 din 2020”, mai menționează documentul citat.