Evenimentul Zilei > Justitie > Avocatul Poporului explică cea mai controversată decizie. Drepturile omului, suspendate?
Avocatul Poporului explică cea mai controversată decizie. Drepturile omului, suspendate?

Avocatul Poporului explică cea mai controversată decizie. Drepturile omului, suspendate?

Avocatul Poporului precizează că activarea articolului 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu duce la suspendarea drepturilor omului.

Activarea de către România a art. 15 din CEDO nu suspendă drepturile omului, ci permite doar luarea unor măsuri derogatorii „în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”. Aceasta înseamnă că măsurile derogatorii nu pot privi decât acele drepturi pentru care există nevoia socială imperioasă a limitării lor în vederea rezolvării situaţiei excepţionale şi a revenirii la normalitate, şi numai cu respectarea strictă a proporţionalităţii.

Totodată, în ceea ce priveşte proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, Avocatul Poporului consideră că prevederile art. 331, potrivit cărora pe perioada stării de asediu sau de urgenţă, normele legale referitoare la transparenţa decizională şi dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau de urgenţă ori care sunt o consecinţă a instituirii acestor stări, sunt lipsite de proporţionalitate.

Avocatul Poporului, înţelegând că situaţia de urgenţă necesită adoptarea unor decizii rapide, apreciază, totuşi, că o reducere a termenelor prevăzute de legislaţia privind transparenţa decizională ar răspunde cerinţei de proporţionalitate şi rezonabilitate a măsurii, iar nu o îngrădire totală a acestui drept. Transparenţa decizională este o condiţie esenţială a bunei guvernări şi ea trebuie păstrată într-o societate democratică.

Mai mult decât atât, în condiţiile în care nu sunt asigurate, concomitent, măsuri de protecţie socială adecvate, de natură să asigure protecţia salariaţilor faţă de concedieri abuzive, înlăturarea de la aplicare a dispoziţiilor legale privind dialogul social apare ca fiind lipsită de proporţionalitate, creând premisele unor încălcări ale drepturilor salariaţilor, care se văd în ipoteza de a nu-şi putea valorifica drepturile.

Amintim că, pe data de 20 martie, România a cerut activarea Articolului 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acestui act internațional, în condițiile stării de urgență decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: