Evenimentul Zilei > Actualitate > Avocatul Poporului cere rezolvarea urgentă a acestei probleme. Este o mare criză
Avocatul Poporului cere rezolvarea urgentă a acestei probleme. Este o mare criză

Avocatul Poporului cere rezolvarea urgentă a acestei probleme. Este o mare criză

O problemă care trebuie rezolvată cu celeritate a fost semnalată de instituția publică.

Pandemia de coronavirus, o mare încercare pentru sistemele medicale din întreaga lume, îl afectează din toate încheieturile și pe cel din România. Personalul este epuizat și insuficient numeric pentru a lupta zi de zi cu virusul care a dat lumea peste cap. În acest context, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a cerut urgentarea desfășurării examenului de specialitate la care s-au înscris 700 de doctori.

„În contextul creșterii numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, presa a difuzat reportaje privind situația îngrijorătoare care se înregistrează la nivelul anumitor spitale, cum ar fi Spitalul Județean de Urgență Ploiești, dar și în alte spitale din țară, pe fondul lipsei personalului medical de specialitate („Situație tensionată la Secția de Terapie Intensivă de la Județean.

Demersuri pentru menținerea celei de-a doua linii de gardă”, „Camionul ATI de la SJU Ploiești este deocamdată decorativ. Întrebări la care așteptăm răspunsuri în regim de urgență”), publicate pe pagina de internet a publicației Observatorulph.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, fiind efectuate demersuri la Direcția de Sănătate Publică Prahova, dar și la Spitalul Județean de Urgență Ploiești”, se precizează într-un comunicat al Avocatului Poporului. Se mai afirmă că:

„Atât conducerea Direcției de Sănătate Publică Prahova, cât și cea a Spitalului Județean de Urgență Ploiești au avut un punct de vedere similar, din care reiese că printre dificultățile întâmpinate în asigurarea necesarului de cadre medicale, se regăsește suspendarea concursurilor organizate pentru ocuparea posturilor vacante de medici, începând cu instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Având în vedere lipsa de medici specialiști cu care se confruntă spitalele din România, pe fondul actualei pandemii, dar și faptul că în luna martie 2020, potrivit informațiilor difuzate de presă, peste 700 de medici se înscriseseră la examenul de specialitate, examen anulat și care nu a mai fost organizat, în contextual existenței unităților sanitare care înregistrează deficit major de personal, dar și al creșterii semnificative a numărului pacienților care au nevoie de asistență medicală, organizarea cu celeritate a examenului de specialitate pentru medicii care și-au finalizat rezidențiatul, reprezintă un minim ajutor pentru personalul medical epuizat, care lucrează cu cazurile cele mai grave din secțiile ATI, dar și din restul secțiilor medicale.”