Legea Educației. Articolul care prevede acordarea burselor de merit, atacat de Avocatul Poporului

Legea Educației. Articolul care prevede acordarea burselor de merit, atacat de Avocatul Poporului Sursa foto: Dreamstime.com

Avocatul Poporului atacă la Curtea Constituțională, legea privind acordarea burselor elevilor. În sesizare, acesta arată că articolul respectiv nu respectă principiul previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională vizavi de articolul din legea privind acordarea burselor elevilor. Acesta nu este de acord cu articolul care prevede ca „bursele de merit se acordă pentru mimim 30% din elevii din fiecare clasă”.

Burse de merit pentru elevi. Avocatul Poporului, sesizare la CCR

Avocatul Poporului a formulat o excepţie de neconstituţionalitate legată de articolul 108, alin. 12, litera a din Legea 198/ 2023 a învăţământului preuniversitar.

Avocatul Poporului este de părere că acordarea bursei de merit trebuie să fie condiționată de rezultatele evaluării performanțelor școlare. Astfel, notarea reprezentând  „expresia obiectivă a performanței școlare și care constituie fundamentul sistemului de învățământ gimnazial și liceal. ”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Normele criticate, în ansamblul reglementării din care fac parte, configurează un regim juridic confuz al bursei de merit, care permite dobândirea acesteia doar în virtutea apartenenței la un procent de elevi dintr-o clasă, fără a fi îndeplinită condiția dovedirii performanței școlare”, se arată în sesizare.

Avocatul Poporului, decizie de ultimă oră. Legea acordării burselor elevilor, atacată la CCR

Elevi.Sursa Foto: Arhiva EVZ

Încălcarea dreptului la învățătură

Totodata, Avocatul Poporului precizează în sesizare că evaluarea elevilor prin note reprezintă o selecție. Acesta a subliniat și că această selecție trebuie să aibă la bază o serie de criterii clare și să nu fie realizată „după simpla apartenenţă la un procent de elevi.”

”Selecţia presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”, se mai arată în sesizare.

Conform sesizării, acordarea bursei pentru minim 30% dintre elevii din fiecare clasă „determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”.

Avocatul Poporului, decizie de ultimă oră. Legea acordării burselor elevilor, atacată la CCR

Burse. Sursa foto: Arhiva EVZ

Textul atacat la CCR de Avocatul Poporului

„Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:

a. bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

Legea Învățământului Preuniversitar arată că  „ elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse”.