La sfârșitul anului trecut, Victor Ciorbea a anunțat că nu va ataca legea până nu va fi desemnat un nou Guvern. Însă, acesta a decis să conteste actul normativ la Curtea Constituțională, chiar în ziua validării Cabinetului Sorin Grindeanu.

„Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituționalitatea sau ne constițutionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic și instituțional de învestire a viitorului Guvern”, se arată în comunicatul instituției din data de 19 decembrie.

Fără sesizări

„Nu am primit sesizări, dar am dat colegilor de la serviciul de contencios constituţional să examineze, să discutăm şi, pe baza primelor verificări, să anunț dacă mă sesizez sau nu din oficiu. Azi sau mâine voi anunţa”, a declarat Victor Ciorbea, înainte de sărbători. În cursul zilei de ieri, Victor Ciorbea a spus: „Am promis că după învestire. Veţi vedea câte texte din Constituţie, din diverse convenţii internaţionale sunt încălcate. Vom vedea da, ori ba. Vă trimit comunicatul după ce înregistrez la Curte, că este normal să ajungă la Curte… o primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini din vreo 15 – 17… Este în temeiul acelei autosesizări despre care v-am anunţat demult. Mâine primiţi punctul de vedere oficial, după ce e înregistrat”, a explicat Ciorbea.

Ieri, el a fost surprins de ziariști ieșind din biroul lui Liviu Dragnea, din Parlament. Întrebat despre ce au discutat, Avocatul Poporului a răspuns tranșant: „Eu susțin Guvernul”. A zâmbit și a plecat liniștit. Acesta a adăugat că în cursul zilei de azi va emite un comunicat de presă. Dragnea a fost condamnat, în aprilie 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării votului la referendumul din 2012. Din cauza acestei condamnări, el nu a putut fi candidatul PSD pentru poziția de premier.

Articolul de lege

Articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor prevede că persoanele condamnate penal nu pot face parte din Guvern. În ciuda faptului că legea este în vigoare, PSD şi ALDE au stabilit că îl vor propune preşedintelui, pentru funţia de prim-ministru, pe Liviu Dragnea. Specialiştii în drept constituţional afirmă că articolul 2 din Legea 90 este neconstituţional, însă atâta timp cât CCR nu se pronunţă în acest sens, actul normativ produce efecte.